Zuid-Holland Zuid naar niveau ‘zorgelijk’, regionaal zo’n 54 besmettingen per dag

REGIO – Ook Zuid-Holland Zuid schaalt op naar risiconiveau ‘zorgelijk’, dat zegt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, vrijdagmiddag 25 september tijdens een persconferentie in het Stadskantoor in Dordrecht. Daarmee sluit de regio aan bij onder andere Rotterdam-Rijnmond.

Onder andere de horeca moet vanaf zondag 18:00 uur de deuren eerder sluiten. Ook zijn samenkomsten, zowel binnen als buiten, met meer dan 50 mensen niet meer toegestaan. Er komt een meldplicht voor organisatoren wanneer zij een samenkomst organiseren met meer dan 50 mensen.

Het slaat over op de ouders
De handhaving van de coronamaatregelen wordt aangescherpt. Er wordt actiever gekeken naar de horeca, maar zeer zeker ook naar Bijvoorbeeld de detailhandel en supermarkten. “We zijn er niet zozeer voor om boetes uit te reiken, iedereen doet zichtbaar zijn best,” aldus Kolff.

Verder gaat de Veiligheidsregio inzetten op meer voorlichting richting jongeren, waar het virus om zich heen grijpt. “Het slaat nu over op de ouders en we moeten voorkomen dat het daarna overslaat op de ouderen, de meest kwetsbaren”, waarschuwt Kolff.

In Zuid-Holland Zuid zijn de afgelopen tijd 12 lasten dwangsommen opgelegd. Een café in Zwijndrecht heeft een officiële waarschuwing gekregen omdat de maatregelen daar niet nageleefd zouden worden.

Houd je aan de basisregels
De GGD in Zuid-Holland Zuid test per dag zo’n 800 mensen, daarvan test zeker 6% positief wat neer komt op 54 besmettingen per dag, aldus GGD ZHZ Directeur Cees Vermeer. “Het is belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Blijf thuis bij klachten, houd afstand en hoest en nies in de ellenboog.”