Vouchers voor basisinrichting woning in Drechtsteden

Foto: Bureau Drechtsteden

Vanaf 1 oktober kunnen inwoners in de Drechtsteden die niet genoeg inkomen hebben om volwaardig te kunnen wonen een voucher aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Dit SDD-voucher is uiteraard bedoeld voor de aanschaf van echte basisspullen zoals een bed, tafel en stoelen.

Het gaat om een pilot. Tot nu toe verstrekte de SDD alleen voordelige leningen voor een inboedel. De voucher geeft een nieuwe mogelijkheid binnen de ‘bijzondere bijstand’. Inwoners die aan bepaalde voorwaarden voldoen hebben dan de keuze: of een SDD-lening waarmee men naar eigen inzicht een woninginrichting kan kopen of een voucher waarmee men kosteloos een tweedehands inboedel ontvangt.

“Ook huishoudens met heel weinig eigen middelen moeten een basisinboedel van duurzame kwaliteit kunnen krijgen”, zegt portefeuillehouder Peter Heijkoop. “Van zitbank tot fornuis. Tegelijkertijd moeten zij niet nog meer financieel in de knel komen. Soms is een bijzondere-bijstandslening niet verstandig, omdat ze dan een extra schuld opbouwen. Met de voucheraanpak bieden we een goed alternatief.”

De SDD werkt hiervoor samen met ‘Geef het Dordt’. Dit initiatief biedt goede tweedehands spullen voor de inrichting van de woning tegen lage kringloopwinkelprijzen. ”Daardoor blijven de kosten voor ons als gemeente beperkt”, aldus Heijkoop. Het levert alleen geen witgoed, zoals wasmachines of koelkasten. Daarvoor kunnen de inwoners in de Drechtsteden een goedkope lening aanvragen.

Na veertig toegezegde vouchers stopt de pilot en volgt eerst een evaluatie. Heijkoop: “We kijken dan of we er beleid van kunnen maken. We verwachten van wel en denken dat minder mensen hierdoor een lening aanvragen. Daardoor ervaren ze ook minder stress.”  Meer informatie over het aanvragen van de vouchers staat vanaf 1 oktober op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. (Bron: Bureau Drechtsteden)