Voorzitter Veiligheidsregio over corona: ”terug naar scherpte voorjaar’’

MAANDAG 21 SEPTEMBER – Op dit moment zijn er in de regio Zuid-Holland Zuid nog geen aanvullende, ingrijpende coronamaatregelen nodig. Toch loopt het aantal besmettingen met het virus ook in deze regio stevig op. Het aantal besmettingen is ten opzichte van vorige week namelijk verdubbeld.

Voorkom tweede golf
Met name binnen de familie en privéomstandigheden besmetten mensen elkaar het meest. ‘’Eerder waren het niet de extra maatregelen of de intelligente lockdown, maar was het ons gedrag wat het verschil maakte. We moeten terug naar de scherpte die we in het voorjaar hadden: houd je aan de maatregelen om een tweede golf te voorkomen,” aldus Veiligheidsregio ZHZ voorzitter Wouter Kolff.

De Veiligheidsregio laat weten een verdubbeling in coronabesmettingen te zien in vergelijking met vorige week. Daarnaast is er een stijgende lijn in het aantal ziekenhuisopnames. Wouter Kolff: : ‘’Besef dat er nu nog veel mogelijk is, maar als we ons niet goed aan de maatregelen houden blijven de besmettingen oplopen en zijn we genoodzaakt om strengere maatregelen te nemen. Houd je daarom aan die 1,5 meter afstand en aan de hygiënemaatregelen. Voor ondernemers, winkeliers en supermarkteigenaren: kijk weer even scherp naar looproutes, afstand- en hygiënemaatregelen.’’

Besmettingen vooral in privésfeer
Waar afgelopen week nog vooral jongeren positief testten op het coronavirus, ziet de Veiligheidsregio ook dat hun ouders vaker besmet raken. Het risico is dat deze groep erg groot wordt en dat dan opnieuw de ouderen en kwetsbaren worden getroffen. ‘’Daar moeten we voor waken, om zorgelijke situaties te voorkomen. Het is daarom enorm belangrijk om je aan de maatregelen te houden, om de kwetsbaren binnen de samenleving te beschermen en zodat de druk op de zorg niet toeneemt. We kunnen dit, dit hebben we bewezen. We moeten het nu nog een keer doen,’’ besluit Kolff.