Schuldhulp voorwaarde voor een uitkering

DRECHTSTEDEN – Inwoners van de Drechtsteden met een bijstandsuitkering die schulden hebben en daardoor belemmerd worden in het vinden van werk, kunnen vanaf 1 januari volgend jaar verplicht worden tot schuldhulpverlening om de stap naar werk eenvoudiger te maken. Hiermee worden voor een groot deel zorgen en stress weggenomen waardoor inwoners een volgende stap kunnen maken in het volwaardig kunnen meedoen in onze samenleving.

Peter Heijkoop, Regionaal Portefeuillehouder sociaal domein Drechtsteden: “Voor iemand met financiële problemen is de situatie vaak uitzichtloos. Het zorgt voor stress en staat ontwikkeling richting werk in de weg. Daarom vind ik het je laten helpen bij je schulden een passende voorwaarde bij de verstrekking van een uitkering. Helaas zit er nog steeds een groot taboe op het hebben van schulden en zoeken te weinig inwoners zelf hulp. Zij hebben echt dat duwtje in de rug nodig, want sommige inwoners komen anders niet vooruit. Door de stress en zorgen van schulden weg te nemen, groeit die kans en is er weer toekomstperspectief.”

Inwoners worden hierbij begeleid door de Sociale Dienst Drechtsteden. De aanpak is een uitwerking van het eerder in de regio vastgestelde beleidsplan ‘Samenwerken aan nieuw perspectief!’.