Provincie deels tevreden met rechtbank uitspraak over Chemours

DEN HAAG – De provincie Zuid-Holland is slechts gedeeltelijk tevreden over een tijdelijke uitspraak van de rechtbank in Den Haag over twee lasten onder dwangsom die ze hebben opgelegd aan Chemours. De sanctie tegen verdere lozing van de PFAS-stof trifluorazijnzuur mogen ze gaan opleggen maar de sanctie tegen verdere uitstoot van het broeikasgas HCFK-22 op dit moment nog niet.

De provincie heeft de sancties opgelegd om de omgeving te beschermen tegen onvergunde uitstoot. Uit metingen bleek dat Chemours onvergunde lozingen deed van de PFAS-stof trifluorazijnzuur (TFA). Daarnaast stootte het Dordtse chemiebedrijf meer broeikasgas HCFK-22 uit dan volgens hun vergunning is toegestaan. In beide gevallen wil de provincie Zuid-Holland een dwangsom opleggen bij herhaling van de uitstoot. Chemours stapte naar de rechter om met een voorlopige voorziening de besluiten geschorst te krijgen tot de inhoudelijke behandeling bij de provinciale bezwarencommissie.

Vervolgstappen
Samen met hun advocaat en de DCMR gaat de provincie Zuid-Holland beide uitspraken grondig bestuderen. Op basis daarvan bepalen ze hun vervolgstappen. Men zegt daarbij te streven naar een gezonde, schone en veilige leefomgeving voor de inwoners en daarom blijft zoeken naar de uiterste ruimte binnen de wet.

Bron: provincie Zuid-Holland