Het weer op Koningsdag: wel of geen paraplu?

L: Gebak in het oranje voor Koningsdag. R: Bewolkt weer. © Pixabay

REGIO – Kan de korte broek al tevoorschijn worden gehaald? Of loop je zaterdag op Koningsdag nog altijd in een dikke winterjas over de kleedjesmarkt te struinen? Goed nieuws: de temperatuur gaat de komende dagen langzaam omhoog, maar we moeten niet te vroeg juichen.

Wie donderdagochtend naar buiten keek, werd er niet blij van: regen, regen en nog meer regen. Met een temperatuur van zo’n 10 graden voelt het ook niet bepaald als lente. Belangrijkste vraag: blijft dit zo of verloopt Koningsdag wat warmer?

Voor wie geen zin meer heeft in nachtvorst (en relatief lage temperaturen overdag): vanaf donderdag gaat de temperatuur stukje bij beetje omhoog. “We gaan eindelijk richting normale temperaturen voor de tijd van het jaar”, vertelt Rijnmond-weerman Ed Aldus.

Zaterdag tijdens Koningsdag loopt de temperatuur langzaam op. “We zullen de koude lucht achter ons laten en we krijgen een normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Die temperatuur ligt rond de 17 graden.”

Droog en nat
Toch moeten we niet te veel verwachten van de temperaturen die oplopen, want het blijft wisselvallig. “’s Ochtends en ’s avonds is er kans op regenbuien. Die komen en gaan, tijden zijn lastig te zeggen”, zegt Ed.
Wie van plan is om de hele dag op een vrijmarkt spulletjes te gaan verkopen, moet dus niet vergeten een regenjas aan te trekken. En de zonnebril? Die kan waarschijnlijk thuis blijven. “De zon gaan we slechts af en toe zien.”

Hogere temperaturen op komst
Toch lijkt er in ieder geval een einde te komen aan de relatief lage temperaturen. “Dinsdag en woensdag wordt het misschien zelfs echt warm”, blikt Ed vooruit. “De temperatuur kan dan oplopen tot zo’n 23 graden.” Maar ook dat betekent geen einde aan de buien. “Het blijft wisselvallig. Eind volgende week lijken er ook wat onweersbuien aan te komen.”

Dit bericht van onze mediapartner Rijnmond is geactualiseerd op donderdag 25 april om 11:30 uur.