Erik van Heijningen waarnemend burgemeester Hoeksche Waard

DEN HAAG – Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 13 oktober Erik van Heijningen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Van Heijningen is 62 jaar en woont in Dordrecht.       

Aan Charlie Aptroot wordt per 13 oktober a.s eervol ontslag verleend als waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Aptroot startte op 11 maart 2022 als waarnemend burgemeester in Hoeksche Waard. Gezamenlijk met de gemeente werd toen besloten om voor de periode van minimaal één jaar een waarnemend burgemeester aan te stellen om bestuurlijke rust te brengen. Na een periode van ruim anderhalf jaar stopt Aptroot als waarnemer in Hoeksche Waard. In samenspraak met de fractievoorzitters zal Erik van Heijningen per 13 oktober starten als de nieuwe waarnemer in de gemeente.

Procedure stilgelegd
Eerder dit jaar startte de gemeente Hoeksche Waard met de procedure om tot een kroonbenoemde burgemeester te komen. Afgelopen juli bracht de vertrouwenscommissie naar buiten dat zij na gesprekken met verschillende kandidaten men niet tot een voordracht is gekomen. In samenspraak met de vertrouwenscommissie heeft de commissaris toen besloten om de kroonbenoemde procedure stil te leggen. Vervolgens is in goed overleg met de fractievoorzitters afgesproken dat de procedure medio volgend jaar hervat zal worden. De nieuwe waarnemend burgemeester zal aanblijven tot het aantreden van een kroonbenoemde burgemeester.

Bestuurlijke ervaring
Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Van Heijningen voorgesteld als waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard. Van Heijningen heeft een ruime bestuurlijke ervaring. Hij was eerder waarnemend burgemeester in Bodegraven-Reeuwijk, Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. Ook was hij staatsraad bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland, Officier van Justitie in Rotterdam en wethouder in de gemeente Dordrecht. Momenteel adviseert Van Heijningen diverse overheden over onder meer asielopvang en de stikstofproblematiek.

Bron: Provincie Zuid-Holland