Egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

PAPENDRECHT – Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de Egelopvang Papendrecht. Tijdens de jaarlijkse Open Dag waren de egels te bezichtigen en werd het publiek geïnformeerd over de opvang en de staat van de egel. En dat is nodig, want het gaat niet goed met de gestekelde beestjes.

“Mensen leggen hun tuinen aan met kunstgras, tegels, of een overkapping. Op die manier komen egels niet aan eten”, zegt Ferry van Jaarsveld, beheerder van de opvang. Des te belangrijker is het om de bezoekers van de Open Dag te informeren over hoe het beter kan. Maar er waren ook genoeg momenten om de egels van dichtbij te bekijken en te zien wat ervoor nodig is om een egel te verzorgen.

Het zijn er behoorlijk wat: jaarlijks zo’n 900, uit de regio Rotterdam, Drechtsteden en omstreken, meldt de Dierenbescherming op haar site. De beschermde inheemse egelsoorten worden tijdelijk opgevangen, verzorgd en weer vrijgelaten in de natuur. En dat aantal stijgt.

Volgens Van Jaarsveld hebben steeds meer egels een opvangplek nodig. En dat kost geld: het voer en materiaal wordt duurder. Naast financiële donaties, zijn bijvoorbeeld versnipperde kranten of lege dessertbakjes welkome cadeaus voor de egels.

Volgend jaar staan de hekken van de egelopvang opnieuw open voor wie een bezoekje wil brengen.

Dit is een artikel voor Streekomroep56.