Corona-uitbraak Het Parkhuis door niet goed herkennen symptomen

DORDRECHT – Het Amsterdamse UMC heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de grootschalige corona-uitbraak bij Het Parkhuis in Dordrecht. Het doel was om erachter te komen hoe het virus zich in dit verpleeghuis zo snel kon verspreiden. Een van de belangrijkste oorzaken bleek daaruit het niet goed herkennen van de symptomen te zijn.

Er wonen hier mensen met dementie die niet goed konden aangeven of ze corona-gerelateerde klachten hadden. “Het herkennen van deze klachten is daarom enorm afhankelijk van de observaties door zorgmedewerkers,” zegt onderzoeksleider Bianca Buurman. Ook ontbrak, volgens het UMC,  bij het personeel voldoende kennis over de coronaverschijnselen en hadden ook die soms moeite om de ziekteverschijnselen bij zichzelf te herkennen.

Omdat de symptomen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn of herkend worden moeten bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis voortaan bewoners en personeel wekelijks worden getest, ongeacht of ze klachten hebben, zegt minister Hugo de Jonge.  Dit werd dinsdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet bekend gemaakt.

Uit het onderzoek bleek verder dat alle besmettingen te herleiden waren naar 1 bewoonster die het virus in een ziekenhuis had opgelopen.  In totaal raakten er in Het Parkhuis 117 ouderen aan het virus besmet waarvan er 31 overleden.