Bijzonder transport over de Noord van de U-17 onderzeeër

DORDRECHT –  Over de rivier de Noord zal dinsdag 2 mei een bijzonder transsport langs Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht varen. Op een voortgesleept ponton staat de U-17 onderzeeër uit de 206 klasse met een lengte van 48 meter en een gewicht van bijna 500 ton.  Deze boten hebben bijna 40 jaar bij de Duitse marine gevaren en dit exemplaar, gebouwd in 1972, is bedoeld voor het Technik Museum in Speyer waar hij uiteindelijk tentoongesteld gaat worden.

De Koninklijke Van der Wees Groep uit Dordrecht heeft in opdracht van het museum en Spedition Kübler GmbH succesvol de onderzeeër vanuit Kiel door het Noord-Baltische Kanaal over de Noordzee vervoerd. Op 1 mei kwam het transsport via de Nieuwe Waterweg en Oude Maas aan bij de bedrijfskade van het Koninklijke transsportbedrijf waar de U-17 op een ponton werd afgemeerd.

Erasmusbrug
Dinsdagochtend zal dit ponton met de onderzeeër naar Rotterdam worden gesleept en daar tussen 8.00 en 9.00 de Erasmusbrug gaan passeren. Vervolgens wordt het transsport gedraaid bij de Waalhaven en eindigt deze ereronde uiteindelijk weer in Dordrecht.  Op donderdag 11 mei gaat de reis verder via de Waal en Rijn richting Nijmegen. Wie precies wil weten waar het transsport zich bevindt kan deze onder Live Tracking volgen op de website van het museum https://www.technik-museum.de/nl/u17.

Bron: Van der Wees