Aziatische hoornaar vaker gesignaleerd

Foto Albert de Wilde. Aziatische hoornaar (Vespa velutina)

DEN HAAG  –  De aandacht voor de Aziatische hoornaar neemt toe en de provincie Zuid-Holland ontvangt meer vragen over de aanpak van deze invasieve exoot. De Aziatische hoornaar, die kleiner is dan de Europese hoornaar, is actief van april tot november, met een piek in augustus en oktober. Er is ook een stijging in het aantal meldingen, ook vanuit deze regio, maar vooralsnog lukt het de provincie om hier adequaat op te reageren.

De provincie zet in op het bestrijden van de Aziatische hoornaar om de inheemse biodiversiteit te beschermen. De Aziatische hoornaar is schadelijk voor hommelsoorten en andere vliegende insecten en heeft een effect op de bedrijfs- en hobbymatig gehouden honingbijen. Daarnaast is de Aziatische hoornaar gevaarlijk voor mensen met een allergie voor bijen- en wespensteken. Omdat Aziatische hoornaars zich zelden tot nooit aangetrokken voelen tot menselijke zoetigheden, is de kans om door een hoornaar gestoken gelukkig aanzienlijk kleiner dan bij gewone of Duitse wesp, de zogenaamde limonadewespen. De zomernesten van Aziatische hoornaars hangen bovendien meestal hoog in de boom, buiten bereik van menselijke activiteiten.

Inzet van vrijwilligers
De strategie is om zoveel mogelijk nesten van de Aziatische hoornaar weg te halen en de provincie vraagt inwoners dan ook om een melding in www.waarnemingen.nl te maken als ze een (nest) Aziatische hoornaars signaleren. Men is blij met de inzet van vrijwilligers die hun steentje bijdragen als het gaat om de opsporing van de nesten hetgeen helpt bij de aanpak van deze invasieve exoot. De instantie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft overleg met andere provincies om te bepalen welke strategie ze volgend jaar nodig hebben.

Bron provincie Zuid-Holland