ANWB AutoMaatje Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht bestaan beide 1 jaar

Chauffeurs en Matchmakers van Automaatje

ZWIJNDRECHT/HENDRIK-IDO-AMBACHT     Een jaar geleden was de eerste rit van ANWB AutoMaatje. Het officiële startsein werd gegeven op 30 juni 2022 door wethouder Ronald de Meij en sinds die tijd zijn er al ruim 750 ritten gereden door enthousiaste vrijwilligers.  Het is een samenwerking tussen gemeente Zwijndrecht, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, welzijnsorganisatie Diverz, ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers

ANWB AutoMaatje is een vervoersdienst waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Inmiddels zijn er 104 deelnemers ingeschreven en zijn er 20 vrijwillige chauffeurs die met elkaar ruim 750 ritten hebben gereden én 4 vrijwillige matchmakers die de ritten hebben gepland.  Het initiatief in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht is genomen omdat er veel mensen minder mobiel zijn en niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of moeite hebben met het gebruikmaken van de aanwezige vervoersvoorzieningen. Het gaat daarbij vaak om korte afstanden, zoals een bezoek aan de huisarts, de kapper, winkels of een goede kennis. Maar ook buiten de Drechtsteden worden regelmatig ritten gereden zelfs in het weekend.

Fijn geregeld
“Zo kom ik nog eens ergens”, zegt één van de deelnemers, “Na mijn knieoperatie is het helaas niet helemaal meer goed gekomen, waardoor ikzelf geen auto meer kan rijden. En ver lopen lukt ook niet meer. Door ANWB AutoMaatje kan ik toch regelmatig naar mijn broer en de bridgeclub. Het is zo fijn geregeld.” “Maar”, zegt één van de huidige chauffeurs, “het is niet alleen voor de deelnemers die wij naar de plaats van bestemming brengen een fijne ervaring. Als chauffeur geeft het ook ontzettend veel voldoening. Het zijn vaak mensen die minder mobiel zijn, waardoor ze vaak beperkt zijn om nog eens een keer buiten de eigen deur te komen. Het wereldje wordt dan voor hen heel erg klein.”

Sociaal contact 
Een andere chauffeur vertelt dat het rijden hem een gevoel van warmte geeft. “Ik laat altijd blije mensen achter”, zegt hij. “De ouderen zijn vaak mensen die eenzaam zijn. Of hun kinderen wonen niet in de buurt. Meestal moeten de kinderen overdag ook werken. Als chauffeur van ANWB AutoMaatje haal je de mensen thuis op, op een vooraf afgesproken tijd en breng je ze naar hun bestemming. Mensen zijn hier echt heel erg mee geholpen. Hun wereld wordt weer een stukje groter en het zorgt ook nog eens voor een sociaal contact. Dat doet mij dan ontzettend goed.

Aanmelden
Wil je meer weten of wil je meedoen als deelnemer of vrijwilliger? Neem dan contact op met ANWB AutoMaatje Zwijndrecht en ANWB AutoMaatje Hendrik-Ido-Ambacht T 078 620 60 66 (ma t/m do van 9.00 tot 12 uur) of bezoek de website www.diverz.info/automaatje.

Bron Diverz