Aantal besmettingen coronavirus flink omhoog

Het aantal nieuwe besmettingen van het COVID-19 virus en de daardoor noodzakelijke opnames in ziekenhuizen en intensive care afdelingen is de afgelopen week weer flink gestegen. De situatie in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid blijkt volgens de RIVM gegevens zelfs een van de ernstigste te zijn in ons land.

Deze Veiligheidsregio, waar ook deze streek toebehoort, is bijna koploper als het gaat om het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners. Dat aantal lag afgelopen vrijdag op 116 personen. Alleen de regio Twente zit daar nog net boven. Vooral de laatste 2 dagen waren er opvallend meer nieuwe besmettingen bijgekomen.  De grootste aantallen waren afgelopen vrijdag te vinden in Dordrecht met 139, Zwijndrecht 58, Papendrecht 48 en Hendrik-Ido-Ambacht 41 personen.

Stijging afgelopen week

In de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is de afgelopen week het totaal aantal positief geteste personen met 142 personen toegenomen. Dat is een stijging van 24%. In de gemeente Zwijndrecht waren dat 230 personen, een stijging van 29%.  Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater van Zwijndrecht laat in de laatste meting een stijging zien van 108%. Dit is een grove indicatie dat het aantal besmette personen inderdaad fors toegenomen is, al dan niet met ziekteverschijnselen.

Werkdruk in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is de werkdruk de afgelopen week vooral toegenomen omdat er ook coronabesmettingen onder het eigen personeel zijn ontstaan. Veel van die besmettingen zijn overigens niet in het ziekenhuis maar in eigen sociale kring opgelopen.  De reguliere zorg probeert men zo goed mogelijk door te laten gaan wat door personeelstekorten wel steeds lastiger wordt.