STREEKNIEUWS – Voor heel Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het OV is aangemerkt als cruciale beroepsgroep. Qbuzz voelt de verantwoordelijkheid om vitale beroepsgroepen naar hun bestemmingen te blijven brengen. Dat is veelal een dankbare taak: reizigers geven positieve reacties en onderweg wordt er zelfs geapplaudisseerd naar het OV-personeel. Dat is hartverwarmend. Toch merken vervoerders dat er ook regelmatig misbruik van de situatie wordt gemaakt. Het feit dat er tijdelijk geen vervoersbewijzen in de bus verkocht worden, wordt door sommige reizigers als excuus gebruikt om gratis te rijden.

Geldig vervoersbewijs
Om het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs te verminderen, moeten reizigers via de achterdeur instappen en daar ook inchecken. Ook worden er in de bus geen vervoersbewijzen meer verkocht bij de buschauffeur. Met name die laatste maatregel roept nogal wat discussie op. Sommige reizigers denken dat ze gratis mogen reizen. Dat is niet het geval. Het openbaar vervoer is niet gratis: een geldig vervoersbewijs is nog steeds verplicht.
Normaal gesproken reist 95% van de reizigers met de OV-chipkaart. Vervoerders zien dit percentage dalen en ervaren dat mensen het feit dat er geen kaartje in de bus gekocht kan worden, aangrijpen om gratis te kunnen reizen. Vervoerder Qbuzz roept iedereen op om gewoon te betalen voor de rit. Naast dat dit verplicht is, blijf je op deze manier het openbaar vervoer steunen. Deze steun kan de vervoerders juist in deze tijd goed gebruiken.

Reis met OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje
De mogelijkheden om een Qbuzz vervoerbewijs te kopen zijn:

  • Reizen op saldo met je OV-chipkaart
  • Een kaartje kopen bij een van de Qbuzz Servicewinkels in Dordrecht of Gorinchem

Foto: Daniël Bleumink op Flickr, CC BY-NC-SA 2.0