Stationsbelevingsmonitor: Zwijndrecht nog lager gewaardeerd

DRECHTSTEDEN – Stations in de Drechtsteden krijgen, net als vorig jaar, gemiddeld een ‘zuinige’ zeven in de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor. Opvallend is de stijging van Dordrecht Zuid, dat qua waardering een flinke sprong maakt van een 6,4 naar een 7,0. Zwijndrecht daarentegen, scoorde vorig jaar al vrij laag en is nu nog verder gezakt.

Het station, gelegen tussen de Dordtse wijken Sterrenburg en Crabbehof, is afgelopen jaar namelijk flink op de schop gegaan. Het grijze en grauwe station maakte plaats voor een toegankelijke, frisse plek met een nieuw perron, wachthokjes en liften.

Goede vooruitgang
“Het is een van de grootste stijgers in Nederland”, merkt De Graaf op. “Het zit echt in de lift. Je ziet dat en merkt dat reizigers het waarderen. Dat is heel erg fijn.”

Ook maandagochtend is te merken dat het station op meer waardering kan rekenen. Fred de Jong, die staat te wachten op de sprinter richting Breda, noemt de verbouwing ‘een goede vooruitgang’ vergeleken een paar jaar geleden. “Het is beter toegankelijk, netter en veiliger”, zegt hij. Marita, die even verderop staat, vult aan: “Er is niet veel te doen, maar ik ben blij dat er in ieder geval een lift is.”

Zwijndrecht
Zwijndrecht scoort in de regio het laagst: 6,5. In 2022 was dat nog 6,8. Zwijndrecht staat daarmee landelijk op plaats 358. De gehele lijst omvat 393 stations. Dordrecht Zuid deelt in onze regio de gedeelde tweede plek met Hardinxveld-Giessendam en Boven-Hardinxveld. De meeste waardering is er voor station Sliedrecht (7,4). Het centrale station van Dordrecht en station Dordrecht Stadspolders komen op een 6,8 uit in de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor.

Zo scoren alle stations in de Drechtsteden vergeleken met vorig jaar:
Boven Hardinxveld: van een 7,1 naar een 7,0
Dordrecht: van een 6,9 naar een 6,8
Dordrecht Zuid: van een 6,4 naar een 7,0
Dordrecht Stadspolders: van een 6,9 naar een 6,8
Hardinxveld Blauwe Zoom: van een 7,1 naar een 6,8
Hardinxveld-Giessendam: van een 7,2 naar een 7,0
Sliedrecht: van een 7,0 naar een 7,4
Sliedrecht Baanhoek: van een 7,0 naar een 6,7
Zwijndrecht: van een 6,8 naar een 6,5

Kijk hier naar het videoverslag van RTV Dordrecht.

Dit is een artikel van Corrado Francke voor de redactie Drechtsteden.