Start bouw crematorium en 24-uurs kamers op begraafplaats Munnikensteeg

ZWIJNDRECHT – Op maandag 1 februari start de bouw van het crematorium en 24-uurs kamers op begraafplaats Munnikensteeg. Naast de genoemde bouw wordt ook de bestaande aula uitgebreid en gemoderniseerd. De verwachting is dat de werkzaamheden net na de zomer afgerond zijn en de faciliteiten dan ook in gebruik genomen worden.

In 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met het programma van eisen voor het vestigen van een kleinschalig crematorium, 24-uurs kamers (eigen rouwkamer) en modernisering van de bestaande aula op de begraafplaats Munnikensteeg. Klink Uitvaart heeft de aanbesteding gewonnen en heeft de benodigde stappen doorlopen om de bouw te kunnen realiseren. Begin februari zal er gestart worden met dit project en de verwachting is dat het crematorium, de 24-uurs kamers en aula vanaf augustus gebruikt kunnen worden.

Ontwerp crematorium en aula
Het ontwerp van het crematorium kleinschalig, ingetogen en past in de natuurlijke omgeving. Het gebouw waarin de aula ligt wordt op een natuurlijke en logische manier voorzien van een uitbreiding. Bij het ontwerp van beide gebouwen is rekening gehouden met het duurzaamheidsaspect. Zo worden er op het dak van de aula zonnepanelen geplaatst. En naast isolatie komen er ook energiezuinige onderdelen.

Wethouder Jacqueline van Dongen: “Een crematorium is een lang gekoesterde wens en een verrijking van de mogelijkheden die er nu op de begraafplaatsen in Zwijndrecht zijn. Het is geen alledaags onderwerp, dus met de gemeenteraad is een zorgvuldig proces voor de hele ontwikkeling van het plan doorlopen. Ik ben er trots op dat we nu in de fase van het bouwen zijn aangekomen.”

Bereikbaarheid begraafplaats tijdens werkzaamheden
Uiteraard wordt er geprobeerd de overlast op de begraafplaats en de omgeving tot een minimum te beperken. Desondanks zijn er toch enkele gevolgen merkbaar voor de bezoekers van de begraafplaats. Vanaf 1 februari worden de hekwerken rondom het parkeerterrein op doordeweekse dagen om 16.00 uur vergrendeld en is de begraafplaats dus vanaf dat moment afgesloten. Via de personendoorgang kan de begraafplaats wel worden betreden. In het weekend worden alle hekken om 16.45 uur vergrendeld. Dit betekent dat in het weekend de begraafplaats vanaf dat moment is afgesloten.

I.v.m. het moderniseren van de aula is het van 1 februari t/m 31 juli niet mogelijk om gebruik te maken van de aula. Alternatieven hiervoor zijn bekend bij het team Begraafplaatsen van Gemeente Zwijndrecht.