Samenzijn verbindt en geeft plezier

ZWIJNDRECHT – “O, wat zien wij uit naar het moment dat wij de gasten en leden van onze sociëteit weer kunnen ontvangen”, trapt Jopie van Bezooijen vol enthousiasme af. Haar collega José Spiering blijft niet bij haar achter als zij zegt, “wij leven zo met de verwachting dat wij in augustus weer van start kunnen gaan om met elkaar te genieten van leuke activiteiten en spontane ontmoetingen”.  

Jopie en José zijn vrijwilligers bij de sociëteit van de Swinhove Groep. “Een sociëteit?”, zult u zich misschien afvragen, “vertel mij daar eens meer over”. 

De sociëteit van de Swinhove Groep is de plek binnen Zwijndrecht voor 55-plussers om elkaar te ontmoeten rond een programma vol gezelligheid. De sociëteit vindt maandelijks op diverse locaties van de Swinhove Groep plaats. “Dat is meestal op de woensdag en/of vrijdagmiddag- en avond”, vertelt Jopie. “Voor een jaarlijks bedrag van slechts € 5,- ben je al lid”, gaat zij verder, “ideaal om andere mensen te leren kennen, plezier te hebben en heerlijk met elkaar te eten”. 

“Ja, het is vooral ook dat laatste wat onze leden zo waarderen, samen eten met elkaar”, vertelt Jolanda Stam al even enthousiast. Jolanda is eerste medewerkster gastvrijheid zoals dat zo mooi heet binnen de Swinhove Groep. Zij ondersteunt de vrijwilligers door de gasten en de leden van de sociëteit van een natje en een droogje te voorzien. “Samen eten is vooral contact maken met de ander”, legt Jolanda uit. “Rondom de maaltijd verbinden mensen zich met elkaar en dat leidt vaak ook buiten de sociëteit weer tot contact en vriendschap. Daar is het ons nu precies om te doen, fantastisch toch!” 

Je zou verwachten dat de coronatijd het lastig heeft gemaakt. “En dat is zeker waar”, vertelt José, “maar wij zijn niet bij de pakken neer gaan zitten integendeel, waar onze sociëteit gesloten bleef opende de deuren zich bij onze leden thuis”. Jopie legt uit, “al snel hebben wij als vrijwilligers de koppen bij elkaar gestoken en besloten om met tal van leuke presentjes regelmatig onze leden bij de voordeur een bezoekje te brengen”. Met een glimlach somt zij op, “de versierde zeepjes in de vorm van een hartje met Valentijn, de wilde ‘Blossombs’ bloembollen rond Pasen of een zakje met een bonbon of een opkikkertje. En wat dacht je van een mooie kaart als kerstattentie of de chocoladeletter met Sinterklaas. Het is net dat kleine beetje aandacht wat mensen zo goed doet en wat zo gewaardeerd wordt”. “Dan te bedenken dat wij als vrijwilligers zelf ook veel plezier beleefden aan de voorbereiding en het maken van de presentjes”, vult José nog glimlachend aan.     

Neemt niet weg dat de dames reikhalzend uitkijken naar vrijdagmiddag 6 augustus a.s. “Naar verwachting is die middag op locatie De Lindonk onze sociëteit weer geopend”, vertelt Jopie, “op het programma staan buitenspelletjes en na afloop zal Andries poffertjes voor ons klaarmaken. Trouwens, laat iedereen dan ook meteen woensdagmiddag 27 oktober a.s. in zijn of haar agenda noteren”, gaat zij verder, “dat belooft een spetterende middag te worden in de Develhofkerk met een optreden van Shantykoor Buitengaats. Dit met dank aan de Stichting MBZ die dit voor ons mogelijk maakt. Wij nodigen iedere 55-plusser en vooral ook de jongere oudere uit eens een kijkje te komen nemen. Voel je bij ons van harte welkom!”  

Heeft u behoefte aan een praatje, een leuke ontmoeting met gelijkgestemden of bent u geïnteresseerd in één van de vele activiteiten, die de sociëteit van de Swinhove Groep organiseert, neem dan contact op met nummer 06-1119 4869 en vraag naar José Spiering of Jopie van Bezooijen. Mailen kan ook naar societeit@swinhovegroep.nl