Samen op ontdekkingstocht in nieuwe keuken De Rakkers

STREEKNIEUWS – Italië, Frankrijk, België, Mexico: het thema voor de baby’s, dreumesen, peuters en peuterplussers van kindcentrum De Rakkers van PIT kinderopvang & onderwijs is deze weken Met Puk op reis. Daarbij gaan ze onder andere op culinaire ontdekkingstocht in de spiksplinternieuwe keuken die speciaal voor de dreumesen en peuters is ingericht. Zo is er een aanrecht op hun werkhoogte, hebben ze een eigen wasbak en gebruiken ze speciaal keukengerei.

“Pizza, pasta, croissants, wraps, appelflapjes, stokbrood: de kinderen maken allerlei lekkers. Ze zijn met een variatie aan gerechten aan de slag. Ze snijden groenten en fruit, mengen ingrediënten, kneden deeg en maken samen mooie kleurencombinaties. Dat is goed voor hun motorische en sociale ontwikkeling, maar het is vooral erg leuk om te doen. Ze hebben ontzettend veel plezier. Het hele gebouw vult zich met de heerlijkste geuren. Als we klaar zijn met koken, is het voor iedereen smullen geblazen. Niet alleen in ons kindcentrum, maar regelmatig ook voor de collega’s van het bestuurskantoor met wie we het gebouw delen,” vertelt pedagogisch medewerker Monique Vermoen.

Belevenis

Tijdens het koken worden spelenderwijs de zintuigen van de kinderen geprikkeld. “Ze proeven, ruiken en voelen. Maar ook voor de allerkleinsten die nog niet mee kunnen koken is het feest,” aldus pedagogisch medewerker Marieke Pardoel. Zo hebben de baby’s kennisgemaakt met pasta die de peuters hadden gekookt. Niet alleen de smaak, ook de structuur van de pasta was voor hen een hele belevenis. “Wat we ook ervaren, is dat de keuken echt een ontmoetingsplaats is voor jong en oud. De kinderen zien elkaar hier, maar ook de pedagogisch medewerkers. Zo krijgt ons opendeurenbeleid nog meer vorm.”

De pedagogisch medewerkers van kindcentrum De Rakkers werken in expertisegroepen, bijvoorbeeld voor de Pukthema’s, extra activiteiten en koken. “De expertisegroep koken heeft de nieuwe keuken met elkaar uitgedacht. Ze hebben heel veel ideeën over mogelijke gerechten, maar bij wat we gaan doen, is de inbreng van de kinderen bepalend. Wat vinden zij lekker en wat vinden zij leuk om te maken? Ook zijn er ouders die zich al spontaan hebben aangemeld om mee te komen helpen met koken. Zodra de coronamaatregelen dat toelaten, maken we daar graag gebruik van,” besluit Monique Vermoen.