Realistisch Ambacht zet als eerste haar verkiezingsprogramma van 2022 online

HENDRIK-IDO-AMBACHT- De lokale partij Realistisch Ambacht heeft als eerste in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht haar partijprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 online gezet. Het is te vinden op www.realistischambacht.nl. “Met de Tweede-Kamerverkiezingen achter de rug, zijn we minder dan een jaar verwijderd van de gemeentelijke verkiezingen van 16 maart 2022”, zegt lijsttrekker Oene Doevendans. “Tijd dus om Ambachtse kiezers te vertellen waar wij voor staan. We zijn de jongste partij en we zijn er vroeg bij!”

De opvallendste punten in het programma van Realistisch Ambacht zijn: een pleidooi voor openstelling van voorzieningen en winkels op zondag en behoud van keuzevrijheid op het gebied van energie. Zo staat op de partijwebsite te lezen: “Inwoners die op zondag graag een activiteit willen ondernemen of inkopen willen doen, moeten hiervoor in hun eigen gemeente terechtkunnen. De besteding van de zondag mag voor ieder individu anders zijn. In een groeiende, moderne gemeente die zo divers is als de onze, moet er – met respect voor elkaar – ook op zondag iets te kiezen zijn.”

Klimaatbeleid en de energietransitie liggen de partij ook na aan het hart. Doevendans: “Wij erkennen de klimaatverandering en nemen deze serieus. Wat we niet willen, is dat Ambachters op hoge kosten worden gejaagd door drastische maatregelen met een verwaarloosbaar effect op het klimaat. In onze gemeente mag niemand worden gedwongen tot keuzes op het gebied van duurzaamheid en energie. Investeren in zonnepanelen of een warmtepomp is een vrijwillige keuze. Geen bewoner van bestaande bouw wordt gedwongen om van het relatief schone aardgas af te stappen, totdat een écht beter alternatief voorhanden is.”

Realistisch Ambacht omschrijft zich als een liberaal-conservatieve partij die staat voor het redelijke, rechtse geluid. “Tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen heeft één op de vijf Ambachtse kiezers gestemd op een rechtse partij die in onze gemeente niet aanwezig is”, aldus Doevendans. “Landelijk viel er op de rechterflank genoeg te kiezen, maar in Hendrik-Ido-Ambacht wordt deze grote groep inwoners amper vertegenwoordigd. Voor hen willen wij er zijn. De uitdaging voor ons zal zijn om deze kiezers ook voor de gemeenteraad naar de stembus toe te krijgen.”

Hiervoor heeft de partij al twee nieuwe kandidaat-raadsleden aan zich gebonden: Ferdi de Jong en Frank van den Elsen, die beiden in de eigen regio werkzaam zijn in de zorgsector en over een groot netwerk beschikken. Doevendans: “We kunnen nog meer kandidaten op onze lijst gebruiken. We zoeken ook naar medestanders die ons willen steunen door middel van het partijlidmaatschap of met hulp in natura, bijvoorbeeld vormgeving of drukwerk. Iedereen die zich in onze nuchtere en realistische standpunten herkent, is van harte welkom.”

Lijsttrekker Oene Doevendans (rechts) en zijn mede-kandidaat-raadsleden Ferdi de Jong (midden) en Frank van den Elsen willen het redelijke, rechtse geluid uitdragen dat nu in Ambacht amper wordt gehoord.