PIT neemt feestelijk afscheid van Max van de Pol

ZWIJNDRECHT – PIT kinderopvang & onderwijs heeft feestelijk afscheid genomen van Max van de Pol, directeur kwaliteit&personeel 7-13 jaar en lid van het bestuurlijk managementteam. Na bijna 44 jaar in diverse functies gewerkt te hebben bij PIT kinderopvang & onderwijs en haar rechtsvoorgangers gaat hij genieten van zijn pensioen. Milka Barends, voormalig directeur kwaliteit&personeel 0-7 jaar bij PIT, heeft het stokje van hem overgenomen. Zij is opgevolgd door Martijn Beekhof die directeur van integraal kindcentrum De Twijn in Alblasserdam van PIT was.

Hart en ziel

Max van de Pol kijkt met veel plezier terug op zijn loopbaan. “Het was een voortdurend komen en gaan van nieuwe uitdagingen.” Die loopbaan begon op 1 augustus 1978. Met het diploma van de pedagogische academie in Ede op zak ging Van de Pol aan de slag als onderwijzer op de Zwijndrechtse lagere school De Wingerd. Het liefst was hij sportleraar geworden; hij deed aan voetbal en atletiek, maar bleek niet goed genoeg in turnen. Als jeugdtrainer bij de atletiekvereniging vond hij het (samen)werken met de kinderen zo leuk dat hij koos voor het vak van leerkracht. “Bewegen is wel altijd de rode draad gebleven, zowel in mijn werk als privé. Van het organiseren van allerlei sportevenementen tot het initiëren van het beweegplan voor bewegend leren voor de kindcentra van PIT.”

Van de Pol heeft altijd lesgegeven in de bovenbouw, tot hij directeur werd van de Julianaschool. Later werd hij ook interim-directeur van De Brug en De Bron en daarna kreeg hij Het Akkoord en Margriet erbij. In 1998 ging hij ‘bovenschools’ werken bij PCOAZ waar onder andere deze locaties bij hoorden en in 2005 werd hij directeur kwaliteit&personeel. Dat bleef hij bij het ontstaan van PIT kinderopvang & onderwijs in 2015. Sinds begin 2018 heeft hij zich in die functie gericht op de ontwikkeling van kinderen van 7 tot 13 jaar in het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang en van de PIT’ers die daarin werkten. “Vanuit het ontwikkelrecht dat kinderen en onze medewerkers volgens ons hebben, heeft Max zich altijd met hart en ziel ingezet voor ontplooiing, welzijn en professionalisering. We gaan hem missen, als mens, maar ook vanwege zijn enorme inhoudelijke expertise,” aldus Ad Vos, bestuurder van PIT kinderopvang & onderwijs.

Oprechte betrokkenheid

De scheidend directeur vindt dat kinderen in de afgelopen 44 jaar niet zijn veranderd. “De maatschappij des te meer. Als PIT willen we kinderen de juiste bagage meegeven om hun toekomstdromen waar te maken. Dat betekent dat we met elkaar altijd bezig zijn om dat mogelijk te maken, om ons te vernieuwen en voorop te lopen. Zo was PCOAZ de eerste onderwijsstichting met een professioneel bestuur. Als PIT waren we in 2015 de eerste organisatie in de regio die kinderopvang en onderwijs heeft geïntegreerd en een doorlopende ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar biedt met activiteiten die zijn afgestemd op de behoeften van ieder kind. Daarbij is een goede balans tussen professionaliteit en oprechte betrokkenheid bij het kind, de ouders en elkaar essentieel.”

Volgens Van de Pol wil de huidige maatschappij kinderen 24/7 bezighouden en voor alles behoeden. “Terwijl het juist zo belangrijk is dat kinderen hun creativiteit uiten, met risico’s leren omgaan en hun grenzen steeds weer verleggen. Kinderen mogen zich ook best vervelen, want dan leren ze zichzelf te vermaken. Ik ben altijd bezig geweest kinderen met al hun talenten op een hoger plan te tillen en hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Ieder kind doet ertoe en moet optimaal tot zijn recht kunnen komen. Wat hebben de kinderen eraan? Dat was altijd leidend in mijn werk. Dankzij de kinderen en alle collega’s die iedere dag samen gedreven bezig zijn met hun werk, ging ik altijd fluitend naar mijn werk.” De agenda van Van de Pol blijft na zijn pensionering goed gevuld. Hij is al zo lang en vaak actief als vrijwilliger bij diverse organisaties dat hij op 25 april 2022 is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zo is hij voorzitter van CKV Albatros en actief binnen het CDA Zwijndrecht. Ook heeft hij plannen om weer te gaan studeren. “Vervelen ga ik me zeker niet. En ik blijf PIT en de kinderen natuurlijk volgen.”