ZWIJNDRECHT- Een patiënt met gehoorverlies kan weer horen dankzij het zeer geavanceerde botgeleidingssysteem Cochlear Osia 2. Twee KNO-artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben samen een primeur beleefd: voor het eerst in de Benelux werd het nieuwe hulpmiddel volledig onderhuids geïmplanteerd in een oparatiekamer in Zwijndrecht.

nkzij

Zwemmen
De Osia 2 bestaat uit enerzijds het implantaat – dat zijn een magneet en een trilelement – en anderzijds de geluidsprocessor die het geluid opvangt en doorstuurt. Laatstgenoemde wordt buiten het hoofd, achter het oor, op de onderhuidse magneet geplaatst. Buijssen: “Bij de meeste eerdere botgeleidingstoestellen steekt een schroef door de huid, waar de ontvanger op wordt geklikt. Dat geeft een kleine kans op infecties. De volledig onderhuidse plaatsing in combinatie met de sublieme geluidskwaliteit maakt de Osia 2 tot het beste botgeleidingstoestel dat nu op de markt is.” De gebruiker kan de Osia 2 bedienen via een smartphone. De ontvanger is waterdicht, dus gebruik in de regen of zelfs tijdens het zwemmen is mogelijk.

Samen opereren
Om tegelijkertijd in de praktijk kennis te maken met het implantaat, opereerde Buijssen de patiënt samen met collega Willeke. Beide KNO-artsen hebben al grote ervaring met de botgeleidingstechniek en behoren tot de eersten in Europa die getraind en gecertificeerd zijn om de Osia 2 te mogen plaatsen. Lok: “De plaatsing verliep heel voorspoedig. Onze patiënt is een meneer van 67 jaar die wegens jarenlange chronische oorontstekingen en eerdere operaties aan één kant geen gehoorbeentjes meer heeft. Voor hem is deze techniek bij uitstek geschikt. De patiënt komt over vier weken bij ons terug, zodat dan op een geheel genezen wond de geluidsprocessor geplaatst kan worden. De patiënt kan dan naar verwachting weer veel beter horen.”

Foto: Wegens de bijzonderheid van de primeur, opereerden KNO-artsen Buijssen (links) en Lok de patiënt samen.