Draaien op een draaimolen van hout, glijden van een hergebruikte glijbaan, grondwater pompen met een waterpomp: voor kinderen in Zwijndrecht is dat allemaal mogelijk in de nieuwe duurzame speeltuin in de Walraven van Hallstraat.

Groep 3 en groep 7 van Kindcentrum De Bron hebben de speeltuin officieel geopend door het onthullen van een bord en planten van een boom. Maar ook al was het een opening, de kinderen moesten nog wel even de handen vies maken. Bloembollen en bomen moesten namelijk nog in de grond gestopt worden.

De kinderen liepen allemaal met een oranje hesje rond, bijna niet meer te onderscheiden van de echte hoveniers. Dat hoefde ook niet, want de kinderen hielpen enthousiast mee. Al was er wel iemand bij die het minder leuk vond: “Want ik ben heel moe.”

Voormalig presentator van het tv-programma ‘Eigen Huis en Tuin’ Lodewijk Hoekstra was ook aanwezig en moest net als de kinderen de handen uit de mouwen te steken. “Als ik dat had geweten dan had ik wel andere kleding aangedaan,” zei hij grappend. De tuinman vond het desondanks ‘hartstikke leuk’ om erbij te zijn.

Naast het aanplanten van bomen had Lodewijk nog een taak. Hij is initiatiefnemer van NL Greenlabel: een organisatie die staat voor een meetbaar duurzame leefomgeving. En daarom mocht hij namens de organisatie bekendmaken dat de speeltuin het ‘NL Terreinlabel A’ krijgt. “Dat is als je het bekijkt van nul tot tien een tien. Daar zijn wij heel trots op,” vertelt wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid). De kinderen zelf zijn heel blij met de speeltuin: “Ik vind alles hier eigenlijk leuk!”

Onze mediapartner RTV Dordrecht maakte een reportage van de opening.