Ook bewoners van flats en appartementen kunnen groente-, fruit- en etensresten scheiden

ZWIJNDRECHT – Een bananenschil, een appelklokhuis, een visgraatje of wat oude broodkorsten. Vanaf deze week wordt het voor bewoners van de hoogbouwlocaties in Zwijndrecht en Heerjansdam makkelijker om hun afval gescheiden aan te bieden. De eerste containers voor groente-, fruit- en etensresten zijn geplaatst en klaar voor gebruik. Wethouder Jacqueline van Dongen mocht als een van de eersten haar biozakje met etensresten weggooien.

Afval scheiden makkelijker maken
Bewoners van flats en appartementen deden tot vorige week hun afval van groente-, fruit- en etensresten in één vuilniszak bij het restafval. Dit is niet langer nodig. Bij een gedeelte van de hoogbouw in Zwijndrecht en Heerjansdam zijn nu containers voor groente-, fruit- en etensresten geplaatst. Inwoners kunnen hun bioafval 24 uur per dag kwijt in de daarvoor bestemde afvalcontainers in de wijk. De afvalcontainers bij de overige hoogbouw in Zwijndrecht volgen begin 2022. Bewoners worden hierover door HVC geïnformeerd.

Wethouder Jacqueline van Dongen: “Regelmatig hoor ik van bewoners uit de hoogbouw dat zij graag hun groente- en fruitresten, etensresten of oude bloemen willen scheiden van het restafval, maar dat niet kunnen doen omdat er bij hun woningen nog geen container staat. Vanaf deze week is dat op verschillende plekken in Zwijndrecht en Heerjansdam wél mogelijk. En begin 2022 bij alle hoogbouw in de gemeente. Groente-, fruit- en etensresten kun je eigenlijk geen afval noemen. Er wordt schone energie uit gewonnen en compost van gemaakt. Het is zonde om het weg te gooien bij het restafval! Afval scheiden wordt het nieuwe weggooien“, zegt Van Dongen.

Afvalcoaches
De afvalcoaches van HVC gaan de komende maanden met inwoners in gesprek over het scheiden van groente, fruit en etensresten en geven handige tips. Dit doen zij rondom de plekken waar de GFE containers geplaatst zijn. Ook delen zij biozakjes uit voor groente-, fruit- en etensresten in de keuken. Speciaal composteerbare biozakjes mogen in de GFE container.