Ontdek hoe een hennepkwekerij, XTC drugslab of cocaïnewasserij ruikt

ZWIJNDRECHT – Van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 november 2022 rijdt de ‘Ondermijningsbus’ door Zwijndrecht om inwoners en ondernemers voorlichting te geven over ondermijnende criminaliteit.

We kennen allemaal de talloze voorbeelden van geweld, intimidaties en liquidaties die voortkomen uit de criminele wereld. De onderwereld. “Politie en gemeenten worden ook steeds vaker geconfronteerd met criminaliteit in de bovenwereld. Dat noemen we ondermijning. Die activiteiten lijken ok maar ze zijn het niet. Daarom is het belangrijk om er een neus voor te hebben. Letterlijk en figuurlijk. De Ondermijningsbus is er voor inwoners en ondernemers om te oefenen. Om samen te blijven zorgen voor een gezond ondernemersklimaat. Zonder criminaliteit”, aldus burgemeester Hein van der Loo.

Ontdek, ruik en zie
Bij de Ondermijningsbus kunnen bezoekers de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Zij krijgen daarmee inzicht in de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van drugs. Dat zijn voorbeelden van ondermijnende criminaliteit, omdat ze vaak plaatsvinden op hele gewone locaties, zoals een bedrijventerrein. 

Locaties
De Ondermijningsbus is op 8, 9 en 10 november 2022 op meerdere locaties te bezoeken, waaronder verschillende bedrijventerreinen, markten en winkelcentrum Walburg.

Wat is ondermijning?
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Ondermijning kun je overal tegenkomen: bijvoorbeeld bij een kapper of een restaurant waar nooit een klant naar binnen gaat. Of bij een notaris die er geen melding van maakt als iemand met contant geld een woning betaalt. Denk ook aan autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, geld, wapens. Ondermijning is als een virus dat zich onzichtbaar kan verspreiden. 

Meld Misdaad Anoniem (M.)
Mensen die melding willen maken van een (vermoeden van) een misdaad kunnen dat doen bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Anoniem een melding maken kan ook via de onafhankelijke organisatie Meld Misdaad Anoniem (M). M. zorgt ervoor dat de melding bij de juiste instantie terechtkomt. De melder blijft altijd buiten beeld. M. is telefonisch bereikbaar via 0800 – 7000.