Terugluisteren uitzending ATOS Verbindt

ZWIJNDRECHT – Zaterdag 8 oktober was er een speciale uitzending van het programma ATOS Verbindt te horen op ATOS Radio. Deze uitzending stond het onderwerp  ‘kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap, prematuren die hier even hebben mogen zijn en stil geboren of net na de geboorte zijn overleden’ centraal. In de uitzending waren JoAnne van der Est, Inez Leeuwenburg, wethouder Ronald de Meij, Cathy van Meer en Miranda de moeder van Idris te gast. De uitzending werd gepresenteerd door Bram de Waard.

De uitzending duurde van 18.00-20.00 uur. In de eerste uur van de uitzending waren te gast: JoAnne van der Est van stichting Floor de Lis en initiatiefnemer van Wave of Light, Wethouder Ronald de Meij van gemeente Zwijndrecht die onder meer de namen voorleest tijdens de Wave of Light en Inez Leeuwenburg van het Erasmus MC die met haar expertise ons kon meenemen met voorbeelden uit de praktijk.

Vanaf 19.00 uur schoof Cathy van der Meer aan. Cathy is teamleider van de begraafplaatsen in gemeente Zwijndrecht en vertelde over de kinderbegraafplaatsen in gemeente Zwijndrecht en het monument dat sinds dit jaar op de begraafplaats Munnikensteeg in Zwijndrecht staat. Er was in het tweede uur een gesprek met Miranda de moeder van Idris. Idris is tijdens de zwangerschap overleden.

Wave of Light
Vijf jaar geleden werd in Zwijndrecht voor de eerste keer de Wave of Light georganiseerd. Ook dit jaar, op zaterdag 15 oktober vanaf 18.30 uur zal op het Raadhuisplein in Zwijndrecht de Wave of Light georganiseerd worden. JoAnne van der Est, initiatiefnemer van dit evenement vertelde waarom het belangrijk is dat de Wave of Light gehouden wordt en nam ons mee over hoe deze avond eruit ziet.

Stichting Floor de Lis
JoAnne van der Est heeft de stichting Floor de Lis opgericht. Deze stichting helpt bij een waardig afscheid van de kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap, prematuren die hier even hebben mogen zijn en stil geboren of net na de geboorte zijn overleden. De stichting maakt onder meer mandjes waarin de kinderen begraven of gecremeerd worden en kleertjes voor de overleden kindjes.

Vrienden van Sophia
Tijdens de uitzending werd er verteld dat de Stichting Floor de Lis een bijdrage krijgt voor van de Vrienden van Sophia. Inez legde uit dat het Erasmus graag wat terug wilt doen voor het werk wat JoAnne allemaal verzet.

Kinderbegraafplaats
Cathy van der Meer, teamleider van de begraafplaatsen in gemeente Zwijndrecht vertelde over hoe de kinderbegraafplaats er in gemeente Zwijndrecht eruit ziet. Daarnaast werd er toegelicht waarom het belangrijk is dat er een kinderbegraafplaats is. Ook vertelde Cathy over hoe een kinderbegrafenis eruit ziet.

Overlijden van Idris
In de uitzending kwam Miranda de moeder van Idris aan het woord. Miranda vertelde over het overlijden van Idris tijdens de zwangerschap, over het verwerkingsproces en over het contact met JoAnne. Ook vertelde Miranda over haar donatie aan de Stichting Floor de Lis.

Monument op de begraafplaats
Op de begraafplaats aan Munnikensteeg in Zwijndrecht is er dit jaar een speciaal monument onthuld. JoAnne vertelde hoe dit monument eruit ziet samen met Cathy legde ze uit waarom dit monument zo belangrijk is voor het verwerkingsproces van het overlijden van een kindje.

Doneren
Indien je meer informatie wilt over de stichting van Floor de Lis kijk dan op het website www.floor-de-lis.nl. Je kunt via de website ook een donatie doen voor deze stichting.