ZWIJNDRECHT – Op zaterdag 11 april 2020 was op ATOS Radio een speciale uitzending over het Coronavirus. In het programma “ATOS Verbindt” dat gepresenteerd werd door Bram de Waard en Merel van der Laan, werd er een blik op de maatschappij gegeven met verhalen uit de samenleving. Diverse gasten uit sectoren die getroffen zijn door het Coronavirus vertelden hun verhaal. Naast verhalen uit de getroffen sectoren spraken de burgemeesters van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, en twee wethouders van Zwijndrecht.

Burgemeester en wethouder

In de uitzending van ATOS verbindt sprak burgemeester van der Loo van Zwijndrecht en burgemeester Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht onder meer over hoe het op dit moment gaat met de handhaven van de regels in de Zwijndrechtse Waard, de kerken, de zorg en de initiatieven die ontstaan in beide gemeentes. Wethouder Tycho Janssen vertelde over hoe het bedrijfsleven omgaat met het Coronavirus en Wethouder Ronald de Meij sprak over het maatschappelijke gedeelte zoals de zorg, de verpleegtehuizen en de culturele sector.

Interview burgemeester van der Loo
Interview burgemeester Heijkoop
Interview wethouder Tycho Janssen
Interview wethouder Ronald de Meij

Getroffen sectoren

In de regio van de Zwijndrechtse Waard zijn er veel sectoren getroffen door het Coronavirus. Arnold van restaurant T-beaune’s in Hendrik-Ido-Ambacht vertelde dat ze andere initiatieven moesten opstarten zodat mensen maaltijden kunnen afhalen. Wouter van der Laan, docent op de Develhoek in Zwijndrecht legde uit hoe de lessen op dit moment, op een geheel digitale manier worden gegeven. Peter van der Meer, directeur van het Albert Schweitzer ziekenhuis vertelde over hoeveel patiënten er in het ziekenhuis hebben gelegen en wat de capaciteit van het ziekenhuis is. Nienke Helmink sprak over het theaterseizoen dat nu afgelopen is en wanneer de voorstellingen die al gepland stonden, door zouden gaan.

Interview Arnold
Interview Wouter van der Laan
Interview Peter van der Meer
Interview Nienke Helmink

Melanie Barbier van Zwijndrechtvoorelkaar gaf in de uitzending aan dat de hulpvragen in de Zwijndrechtse Waard aan het stijgen zijn. Heb je hulp nodig dan kun je bellen naar 078 620 60 60 of naar de website van Zwijndrechtvoorelkaar gaan voor informatie. Rutger Hoogerwerf van evenementen Buro Ruw, sprak over de afgelaste evenementen. Ook de binnenvaartdagen van 2021 en de avondvierdaagse kwamen ter sprake in de uitzending. Jongerenwerker Michel Weening legde uit dat het op dit moment lastig is om jongeren te bereiken. Ze proberen op andere wijze met de jongeren in contact te komen. Lennard Kal van Fysiotherapie de Lus in de Zwijndrecht zei dat het lastig is om als Fysio de 1,5 meter aan te kunnen houden. Op dit moment liggen de meeste behandelingen stil bij de Fysio.

Interview Melanie Barbier
Interview Rutger Hoogerwerf
Interview Michel Weening
Interview Lennard Kal

Manager Kees Boot van Diverz legde uit hoe het bezorgen van maaltijden voor ouderen op dit moment gaat. Bij het bezorgen van deze maaltijden zitten ook regels verbonden. Stichting Jong Zwijndrecht heeft diverse activiteiten opgestart voor mensen die het moeilijk hebben door het Coronavirus. Chantal Buster sprak over deze initiatieven. Supermarkt manager Abdoul van Albert Heijn Walburg gaf een indruk over de maatregelen die genomen zijn in de supermarkt en hoe de klanten deze maatregelen opvolgen. Op dit moment wordt er extra veel afval ingezameld. Benno Snaphaan sprak in ATOS Verbindt over hoeveel afval er wordt ingezameld en waar al dat afval vandaan komt.

Interview Kees Boot
Interview Chantal Buster
Interview Abdoul
Interview Benno Snaphaan

Tot slot

Aan het eind van de uitzending namen Bram & Merel alle verhalen die in de uitzending waren verteld door en maakt de conclusie op dat de verhalen veel indruk op hun heeft gemaakt.

Eindwoord Bram & Merel