“ATOS Verbindt”: corona treft cultuursector hard

ZWIJNDRECHT – Op zaterdag 25 april werd de derde uitzending van “ATOS Verbindt” uitgezonden. In deze derde uitzending stond de cultuursector en de muziekwereld centraal. Er waren interviews te horen over evenementen in de regio, musea, theaters en met artiesten. In de uitzending, die gepresenteerd werd door Bram de Waard en Jurgen Jansma, waren in totaal 16 interviews te horen. Eindconclusie van Bram en Jurgen was dat de cultuursector en muziekwereld hard wordt getroffen door de coronacrisis.

Evenementen

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er tot 1 september 2020 geen evenementen zijn toegestaan in Nederland. Dit houdt onder meer in dat evenementen zoals Big Rivers, de Zomerparkdag, Theatre en het Noordparkfestival dit jaar niet doorgaan. Liselotte Gatzen van Big Rivers, Jan Maaskant van de Zomerparkdag, Steven van der Est van Theatre en Samantha Nuninga van het Noordparkfestival spraken in de uitzending over het afgelasten van deze evenementen.

Interview Liselotte Gatzen
Interview Jan Maaskant
Interview Steven van der Est
Interview Samantha Nuninga

Koningsdag

Een evenement dat al eerder afgelast was, is de Koningsdag 2020. Op verschillende wijze worden er nog creatieve activiteiten georganiseerd. Zoals bij Koningsfeesten Zwijndrecht die tompouces rond gaan brengen bij verpleeghuizen en er een speciaal “opstekertje” in het leven is geroepen om mensen in de coronatijd te bedanken. Kees Schilten vertelde hierover. Karim de Kool sprak in de uitzending over het Koningsfeest bij Café Veerplein in Zwijndrecht. Er zal aanstaande maandag 27 april tussen 15.00-22.00 uur in het café door verschillende DJ’s gedraaid worden.

Interview Kees Schilten
Interview Karim de Kool

Wethouder

In de uitzending vertelde de wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht over hoe de cultuursector wordt getroffen door de coronacrisis. Ook de afgelasten evenementen kwamen ter sprake.

Interview wethouder Ronald de Meij

Theater

Landvast in Alblasserdam is ook getroffen door de coronacrisis. Alle voorstellingen zijn afgelast net zoals de zaalverhuur dat plat ligt en de bioscoop die dicht is. Ondanks alles dicht is zit Landvast niet stil en heeft “het laat je zien festival” geopend. Edgar Veen vertelde in de uitzending hier alles over. Dana Gooijer van Theaterhuis Drechtsteden vertelde hoe de theaterlessen voor de kinderen worden gegeven op dit moment en wat de reacties van de kinderen waren dat ze niet meer naar de les konden komen.

Interview Edgar Veen
Interview Dana Gooijer

Schilderkunst en Musea

De kunstenaars worden ook getroffen door de coronacrisis. Bijvoorbeeld worden er geen schildercursussen meer gegeven in de ateliers. Bart van der Bom van Barteljee legde uit dat hij op een alternatieve wijze les geeft. Petra Reijnhoudt van het Onderwijsmuseum in Dordrecht vertelde over wat voor maatregelen het Onderwijsmuseum moet nemen om in de toekomst weer open te kunnen gaan.

Interview Bart van der Bom
Interview Petra Reijnhoudt

Artiesten

De artiestenwereld wordt ook hard getroffen door de coronacrisis. Optredens worden gecanceld en festivals gaan niet meer door. Deze tijd is voor veel artiesten een tijd van inspiratie. Er worden veel nummers geschreven en ook uitgebracht. Ook worden er nieuwe ideeën bedacht om toch creatief de muziek ter gehore te brengen door bijvoorbeeld livestream op social media. Bente Deenekamp van MAZE, Joyce Vanderhoydonck, Mike & Kelly van The OO4, Amina Sahli en AISHA vertelde hierover in de uitzending.

Interview Bente Deenekamp
Interview Mike en Kelly
Interview Joyce Vanderhoydonck
Interview Amina Sahli
Interview AISHA

Conclusie

Aan het einde van de uitzending kwamen Bram & Jurgen tot de conclusie dat de cultuursector hard wordt getroffen door de coronacrisis. Veel evenementen die worden afgeblazen, artiesten die geen optredens meer hebben en musea en theaters die dicht zijn.