AJAX & Tour de France 1980 centraal bij Sport op Zondag

ZWIJNDRECHT- Zondag 5 april was er een nieuwe uitzending van Sport op Zondag te horen op ATOS Radio. Sinds het Coronavirus liggen de sportcompetities stil. Hierdoor zal Paul Budde de komende weken terugblikken op historische sportgebeurtenissen uit het verleden. De eerste uitzending stond in het teken van de Champions League winst van AJAX in 1995 en de winst van Joop Zoetemelk in de Tour van 1980.

Champions League winst van AJAX in 1995

In 1995 won AJAX de Champions League finale van AC Milaan. Nadat AJAX al twee groepswedstrijden had gespeeld tegen de winnaar van de vorige editie van Champions League, speelde de ploeg van trainer Louis van Gaal in de stad Wenen om de grootste prijs van Europa. Na de ruststand van 0-0 werd in minuut 69 de jonge Patrick Kluivert ingebracht, die uiteindelijk met zijn winnende doelpunt voor de 1-0 eindstand zorgde. Louis van Gaal werd deze avond bekend door zijn ‘historische’ karatetrap.

Tour de France 1980

Joop Zoetemelk, die altijd de eeuwige tweede wordt genoemd won in 1980 de Tour de France. De ploeg TI-Raleigh had naast Joop Zoetemelk bekende renners als Hennie Kuiper, Jan Raas en Gerrie Knetemann. In de Tour de France won de ploeg van Joop Zoetemelk 11 etappes (3 x Jan Raas, 2 x Joop Zoetemelk, 2 x ploegentijdrit, Gerrie Knetemann, Bert Oosterbosch, Henk Lubberding, Cees Priem). Joop Zoetemelk won het eindklassement en Johan van der Velde het jongerenklassement.