Nieuwe faciliteiten voor sporten in de Zwijndrechtse buitenlucht

ZWIJNDRECHT – De deelnemers van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord en de gemeente Zwijndrecht hebben de krachten gebundeld om inwoners volop te kunnen laten bewegen in de buitenlucht. Deze week nam wethouder Ronald de Meij de hardlooproute met QR-code in gebruik. Deze route is een initiatief van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord. Inmiddels zijn er ook al calisthenicstoestellen geplaatst en volgen binnenkort fitnessapparaten.

Sporten en bewegen is de basis voor een goede gezondheid, mentale weerbaarheid en sociale activiteiten. De hardlooproute, calisthenicstoestellen en fitnessapparaten geven de gelegenheid om te sporten in de buitenlucht. Frisse buitenlucht en daglicht zorgen voor meer energie voor lichaam en geest.

Wethouder Ronald de Meij (sport): “Sporten en bewegen is zó ontzettend belangrijk voor lichaam en geest. Dat was voordat de coronapandemie uitbrak al het geval, maar nu is het belangrijker dan ooit. Daarom is het mooi dat we nu deze faciliteiten in de buitenlucht kunnen bieden. Voor elke leeftijdscategorie zijn er mogelijkheden te vinden in Zwijndrecht.”

Hardlooproute met QR-code

In beweging blijven kan nu nog makkelijker dankzij de nieuwe hardlooproute met QR-codes. De 5 km lange hardlooproute loopt door een gedeelte van Zwijndrecht. Er zijn 13 paaltjes geplaatst met daarop een QR-code. Van het Raadhuisplein, via Koninginneweg naar Laan van Walburg, door naar het Noordpark en daar langs het water richting Veerplein en via Rotterdamseweg weer naar het Raadhuisplein. Je kunt natuurlijk ook zelf het startpunt bepalen.

Met de QR-FIT app of de camera van je mobiele telefoon scan je de QR-code. Je selecteert je niveau (beginner, gemiddeld en gevorderd) en vervolgens krijg je een conditionele of spierversterkende oefening. Bekijk de instructievideo of de uitgeschreven tekst en voer de oefening uit. Ga naar de volgende paal, scan deze en maak de route af. Scan je de code de volgende dag nog een keer dan kun je een andere oefening krijgen. Er zit namelijk een 24 uurs roulatiesysteem achter de codes, waardoor je de route elke dag anders is. In deze video legt o.a. wethouder Ronald de Meij uit hoe de hardlooproute met QR-codes werkt.

De afbeelding gaat door onder de foto.

Fitnessapparaten Develpark

De afgelopen tijd hebben inwoners kunnen stemmen op verschillende fitnessapparaten voor het Develpark. De 7 meest gekozen toestellen (Squat, Lat Pulldown, Low Row, Bench Press, Core Rack A, Incline Bench Press, Triceps Press) worden in het eerste kwartaal van 2022 geplaatst in het Develpark. In eerste instantie als proef voor een periode van een jaar. Als het een succes blijkt wordt er gekeken op welke manier deze proef kan worden voortgezet.

Beweegtoestellen Schotsetuin

Samen met wijkplatform Walburg plaatst de gemeente in het eerste kwartaal van 2022 beweegtoestellen in de Schotsetuin in Walburg. Deze beweegtoestellen zijn erop gericht om ouderen te laten bewegen. Dit initiatief komt voort uit het Lokaal Sport- en Beweegakkoord en wordt gefinancierd door de gemeente. Ook deze toestellen worden in eerste instantie geplaatst voor de periode van een jaar. Bij succes wordt de proef verlengd.

Calisthenicstoestellen aan de Langeraarstraat

In gesprekken tussen straatcoaches en jongeren is naar voren gekomen dat de jongeren behoefte hebben aan een plek om te kunnen trainen in de buitenlucht. Daarom heeft de gemeente enkele calisthenicstoestellen in de Langeraarstraat geplaatst.

Beweegroute voor kinderen in speelpolder Hooge Nesse Vanuit het Lokaal Sport- en Beweegakkoord  is de wens opgepakt om een beweegroute voor kinderen te maken in speelpolder Hooge Nesse. Deze route zal samen met kinderen, partners en JOGG worden ontworpen en wordt halverwege 2022 opgeleverd. Op dit moment is de eerste routeverkenning gedaan