Nieuwbouw zwembad De Hoge Devel is klaar

ZWIJNDRECHT – Met de symbolische overdracht van de sleutel aan wethouder Tycho Jansen van sportaccommodaties, heeft projectleider Hein Arntz van Pellikaan Bouwbedrijf B.V. de nieuwbouw van het zwembad De Hoge Devel vanmiddag officieel opgeleverd aan de gemeente.

De komende weken wordt het pand verder ingericht en gebruiksklaar gemaakt voor de eerste zwemlessen. Die kunnen, evenals als de activiteiten van zwemvereniging ZZ & PC De Devel, na de kerstvakantie starten in het nieuwe bad. De officiële opening van het nieuwe zwembad is op zaterdag 21 januari.

Ontwerp gaat naadloos op in groen Develpark

Wethouder Tycho Jansen is heel trots op het eindresultaat: een duurzaam en voor iedereen toegankelijk zwembad dat straks, na de sloop van het oude zwembad, naadloos opgaat in zijn groene omgeving. Het zwembad draagt eraan bij het stadspark van landschapsarchitect Hans Warnau zijn oorspronkelijke allure terug te geven. “Een prachtig ontwerp van architectenbureau Wehrung, midden in het groen van het Develpark. Dat groen en het gebruik van natuurlijke materialen zie je ook terug in het zwembad. Modern en heel zuinig met energie, iets wat in deze tijd extra belangrijk is. Een waar zwemparadijs voor iedereen, jong en oud, sportief en recreatief.”

Twee grote baden, whirlpool en glijbaan

Het nieuwe zwembad heeft twee grote baden: een wedstrijdbad met acht banen en een doelgroepenbad met een beweegbare bodem. Via grote raampartijen is het zwembad verbonden met het park en de ligweide, die via grote openslaande deuren te bereiken is. Verder is er een peuterbad, een whirlpool en een glijbaan. De gemeenteraad heeft op het allerlaatste moment besloten de laatste twee toe te voegen. Dit om het zwembad aantrekkelijker en completer te maken voor een bredere doelgroep.

De zwemvereniging, die net als het personeel van het zwembad nauw betrokken was bij het ontwerp, heeft een eigen verenigingsruimte met skybox die boven de tribune uitkijkt over het wedstrijdbad. Daarnaast is er een gezellige horecaruimte waar bezoekers terecht kunnen voor een snack of drankje. Het zwembad heeft  ruim 11 miljoen euro gekost. De bouw heeft, zoals gepland, 15 maanden geduurd. Het beheer en de exploitatie komt in handen van het onlangs opgerichte gemeentelijk sportbedrijf. Medio volgend jaar wordt het oude binnenbad gesloopt waarna het buitenterrein rond het zwembad kan worden ingericht.