DORDRECHT – De Gemiva-SVG Groep bouwt in Dordrecht aan een nieuw dagcentrum: Nova. Nova biedt straks onderdak aan een kinderdagcentrum en een activiteitencentrum voor kinderen en (jong)volwassenen met een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking of een ernstig meervoudige beperking (EMB). Het pand aan de Sitterstraat zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd worden.

Dagbesteding in Dordrecht
Dagbesteding biedt de Gemiva-SVG Groep het liefst aan binnen de eigen woonplaats van cliënten. In Dordrecht is er op dit moment geen kinderdagcentrum voor kinderen en (jong)volwassenen met een ernstig meervoudige beperking, waardoor kinderen en hun ouders aangewezen zijn op de huidige locaties in Zwijndrecht: Ons Blije Honck en de Kleine Oase. Het gebouw waar Ons Blije Honck in gevestigd is heeft zijn beste tijd gehad en wordt gesloopt. Met de bouw van dagcentrum Nova kan de Gemiva-SVG Groep een uitgebreider aanbod van dagbesteding in Dordrecht bieden, op een eigentijdse wijze en met alle nodige voorzieningen.

Voor wie
Nova biedt straks dagbesteding aan kinderen en (jong)volwassenen die in Dordrecht wonen. Zij hebben behoefte aan dagbesteding vanwege een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking of een ernstig meervoudige beperking (EMB). Kinderen en (jong)volwassenen zullen vanuit bestaande Gemiva locaties doorstromen naar Nova, of als nieuwe cliënt een plek krijgen, wanneer Nova de best passende locatie voor hen is.

Meer informatie over het gebouw en de faciliteiten
Het gebouw biedt meerdere groepsruimtes en buitenspeelruimten met aangepaste voorzieningen. Voor algemeen gebruik heeft Nova een snoezelruimte, een binnenzandbak, een gymzaal en een verwarmd therapie bad met beweegbare bodem. Het gebouw biedt daarnaast ruimte voor ondersteunende diensten als ergotherapie, logopedie, fysiotherapie, spelagoog, bewegingsagoog en gedragsdeskundige. Voor het personeel zijn er verschillende flexplekken en kantoorruimtes. Beneden is er een gezamenlijke keuken. Het pand is voorzien van twee liften.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Gemiva-SVG Groep. Nova wordt verwarmd via restwarmte van HVC, er komen zonnecollectoren en ook de isolatie en de ventilatie voldoen aan hoge normen. Elektrische auto’s en busjes kunnen op het terrein opgeladen worden. Met deze voorzieningen krijgt het gebouw een groen label.