Seizoen van kikkerconcerten barst los

Foto Arjan van Lomwel. Groene kikker (Rana esculenta)

Het is lente en ook bij de kikkers begint het te kriebelen. De mannetjes kwaken er dagelijks heel wat uurtjes op los om indruk te maken op de vrouwtjes. Vaak met wel tientallen of zelfs honderden tegelijk. Kikkerconcerten zijn daarom een waar natuurspektakel. En vanaf volgende week gratis te bezoeken bij vrijwel elke sloot of plas in de buurt!

Dit concertseizoen barst volgende week echt los en loopt door tot eind juni. Boswachter Ruben Vermeer: “Het concert wordt ingeleid door een enkele kikker die zijn keel schraapt, maar onbewust is dit het startsein voor het hele kikkerorkest. Alle kikkers beginnen uit volle borst mee te kwaken, alsof het water tot leven komt. Gewoon magisch!” Ga wel van te voren op zoek naar een geschikte locatie. Luister bij slootjes, poelen en vijvers. Vooral groene kikkers hebben een indrukwekkend stemgeluid dankzij twee kwaakblazen. En als er één begint te kwaken, haakt de rest al snel in.

Natuurmonumenten
Ook in de natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn volop kikkerkoren te horen. De boswachters van het jeugdprogramma OERRR hebben de beste concertlocaties uitgezocht. Nodig vrienden en familie daar uit voor een zonnige dag of zwoele avond. Kikkers houden namelijk van warmte en met zonsondergang viert de romantiek ook in kikkerland hoogtij. Met een picknickkleed en wat hapjes en drankjes is de setting compleet. Check oerrr.nl/kikkerconcert voor de locaties met kwaakgarantie! De concerten van OERRR zijn op eigen gelegenheid te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Tiengemeten
Een unieke kikker concertbeleving krijg je in deze regio op Tiengemeten. Weg van de vaste wal en hectiek van alledag komt men met een veerboot aan op een rustig natuureiland vol vogels, bevers, Schotse hooglanders én kwakende kikkers. De grootste kwaakgarantie krijgt men op verschillende punten langs de beverroute (4,5 km). De veerdienst vaart op het hele uur tussen 10.00 en 17.00 vanaf de parkeerplaats Nieuwendijk 1 in Zuid Beijerland. Kijk voor meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tiengemeten/tickets-en-tijden

Bron: Natuurmonumenten