Opnieuw geld beschikbaar voor meer groen in de buurt

ZUID-HOLLAND – Na een succesvolle eerste ronde van de Groene Pluspuntenregeling Zuid-Holland in 2022, gaat de voucherregeling op 1 mei a.s. opnieuw open. Vrijwilligersorganisaties, buurtinitiatieven en scholen uit Zuid-Holland kunnen een voucher aanvragen om hun groene project te helpen realiseren. De regeling is een initiatief van De Groene Motor en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Er komt steeds meer aandacht voor de waarde van het groen en de natuur in onze samenleving. En steeds meer vrijwilligers zetten zich daarvoor in. Het is een mooie manier om de handen uit de mouwen te steken, een gezonde leefomgeving te creëren of om buurtgenoten beter te leren kennen. De Groene Motor en het Cultuurfonds helpen graag een handje mee door vouchers beschikbaar te stellen aan vrijwilligersinitiatieven die zich inzetten voor een groenere omgeving, meer biodiversiteit en bescherming van de natuur in Zuid-Holland. Er is dit jaar een bedrag van € 40.000,- beschikbaar. Scholen, buurtinitiatieven, natuurverenigingen en -stichtingen kunnen voor hun project makkelijk en snel een voucher aanvragen van 250, 500 of 1.000 euro.

Platform Zelf Doen
Met het platform Zelf Doen in Zuid-Holland faciliteert De Groene Motor vrijwilligers met zichtbaarheid voor initiatieven, cursussen, adviezen en een gereedschap-uitleen.  Wie zelf de handen uit de mouwen wil steken kan terecht bij verschillende initiatieven in de buurt. Zoals in het Waalbos waar genoeg landschaps-beheeractiviteiten zijn die moeten worden uitgevoerd. Daarvoor zoeken ze vrijwilligers die af en toe of regelmatig mee willen helpen bij het snoeien van fruitbomen, maaien/zeisen van gras, verwijderen van opkomende wilgen. Wie zich wil aanmelden stuurt een mail naar cpgroshart@gmail.com.

Online presentatie
Programmamedewerkers Leonie van der Geest en Ellen Zwetsloot geven op woensdag 19 april m 20.00 uur een online presentatie over de Groene Pluspuntenregeling. Hierin vertellen zij wat de voucherregeling inhoudt, voor welke projecten je een aanvraag kunt doen en ze geven tips voor een succesvolle aanvraag. Aanmelden voor deze online bijeenkomst kan via www.zelfdoeninzh.nl/agenda-cursussen.

Een voucher aanvragen
Er kan een voucher worden aangevraagd voor de aanschaf van inheems of streekeigen plantmateriaal, gereedschap en veiligheidsmaterialen. Maar ook voor materialen voor monitoring en bescherming of kennisvergroting van vrijwilligers kun je bij de regeling terecht. Kijk voor uitgebreide informatie, voorwaarden en het indienen van een aanvraag op www.zelfdoeninzh.nl onder ‘Onze voucherregelingen’.

Bron: Cultuurfonds