Verdubbeling aantal schoolkinderen bij ‘Week van de Schooltuin’

ZWIJNDRECHT – Van 22 tot 27 mei vindt de tweede ‘Week van de Schooltuin’ plaats. In de provincie Zuid-Holland doen ongeveer 9500 basisschoolleerlingen mee waaronder die van de Wegwijzer in Zwijndrecht. De kinderen leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, die de Week van de Schooltuin organiseren, hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere samenleving.

Over heel het land zullen de komende week bijna 50.000 kinderen met schooltuinieren aan de slag gaan. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van de Week van de Schooltuin. Het motto van de tweede editie is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen die week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

‘Elk kind een schooltuin’
Uit onderzoek uit 2021 blijkt echter dat slechts één op de vijf leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Hoewel het merendeel van de leerkrachten aangeeft wel te willen schooltuinieren, ziet zij hiertoe geen mogelijkheden. Ook heeft slechts een kwart van de basisscholen in ons land schooltuinieren opgenomen als onderdeel van het onderwijsprogramma. ‘Daarin moet echt verandering komen. De schooltuin is een essentieel onderdeel van de school,’ stelt projectleider Arjan Klopstra, die de belangstelling voor de schooltuin bij scholen en gemeenten het afgelopen jaar wel zag groeien.Zelf groente kunnen kweken, draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie.’

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Men vindt dat  zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, bijdraagt aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & Weet, IVN Natuureducatie, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties) en, voor het zaaigoed, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

Ondersteuning uit de buurt
Deelnemende scholen, waarvan nu niet alle juffen en meesters van nature groene vingers hebben, ontvangen ter inspiratie een lesbrief en kunnen hulp vragen aan ondersteuners in de buurt. Deze hebben al vele jaren ervaring hebben met het schooltuinieren. Lokale NME (Natuur-en Milieu Educatie)-centra, moestuincoaches en vrijwilligers op schooltuincomplexen staan klaar om scholen te ondersteunen.

Info
Meer informatie over de Week van de Schooltuin en hoe men kan meedoen als school of partner is te vinden op alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin

Bron: Alliantie schooltuinen