Een zomernacht meebeleven op het eiland Tiengemeten

Foto Luc Hoogenstein

TIENGEMETEN – Een bezoek aan het natuureiland Tiengemeten is sowieso een mooie belevenis maar om het eiland te ontdekken wanneer de zon ondergaat is een totaal andere ervaring. Eén keer per jaar, rond de midzomernacht, mag men het eiland ook ’s nachts bezoeken. Dat kan dit jaar in de nacht van zaterdag 24 juni 22.00 tot zondag 25 juni 1.30.

In kleine groepjes vertrekt men vanaf het bezoekerscentrum om vervolgens langs een uitgezette route te wandelen. Op eigen gelegenheid, en in zijn of haar eigen tempo, kan men een zomernacht met al zijn geluiden meebeleven op een eiland.  Onderweg zijn er meerdere punten waarop te leren valt over het nachtleven in de natuur op Tiengemeten;  juist in de nacht zijn bepaalde dieren het meest actief. Bij helder weer schitteren bovendien de sterren aan de hemel. En tijdens de wandeling kan men op de Vliedberg tevens een kijkje nemen door de speciale kijkers van Sterrenwacht Tivoli uit Oudenbosch.

Tiengemeten 
Tiengemeten is een eiland gelegen in de Haringvliet van ongeveer 7 km lang en 2 km breed. De naam van het eiland is te danken aan de oude oppervlaktemaat ‘gemet’ dat ruim een 0,4 hectare omvat. Sinds 1997 is Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten begonnen om het hele eiland van akkerbouwgrond om te zetten in natuurgebied. Op het eiland mag overal worden gewandeld en zijn er verschillende routes uitgezet. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is gevestigd in de Marguerita Hoeve nabij de aanlegplaats van de veerpont tussen het eiland en Nieuwendijk.

Info
De zomernachtwandeling op het eiland Tiengemeten van zaterdag 24 juni 22:00 uur tot zondag 25 juni 01:30 uur
Voor iedereen vanaf 16 jaar.
De kaartjes voor de wandeling en de pont vanaf Nieuwendijk koop je online via: Midzomernacht op Tiengemeten

Bron: Natuurmonumenten