30 Jaar Nationaal Park de Biesbosch, een B&B vol leven

Foto Staatsbosbeheer / De visarend, de hoofdrolspeler in de film ‘Biesbosch door Arendsogen’.

DORDRECHT – Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesbosch-netwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren. De aftrap van de feestelijkheden vindt plaats in estafettevorm op 24 mei, 1 en 8 juni.

Het eerste moment is op 24 mei, de Europese Dag van het Park, en vindt plaats op het Biesbosch Museum Eiland in de gemeente Altena. De week erna, op 1 juni, organiseert Biesboschcentrum Dordrecht de Dag van de Biodiversiteit met diverse activiteiten. Drimmelen neemt op 8 juni het stokje over met een feestelijke bijeenkomst in de Bernarduskerk in Made.

Doosje vol verhalen
Centraal bij de viering van 30 jaar Nationaal Park De Biesbosch staan 30 verhalen over kenmerkende dieren en planten in de Biesbosch. Samen vertellen zij het verhaal van het B&B vol leven. Van visarend tot wilgenschorssteeltje en van getijdenslakje tot spindotter: over alle uitgekozen soorten is een verhaal te vertellen dat bij de meeste Biesbosch bezoekers nog onbekend is. In elke Biesboschgemeente wordt door een bestuurder een doosje vol verhalen overhandigd aan een Biesboschgids, als blijk van waardering voor 30 jaar inzet voor de Biesbosch en ter inspiratie bij excursies. Eenzelfde doosje wordt overhandigd aan een Gastheer van de Biesbosch uit die gemeente. Alle Biesboschgidsen en alle gastheerbedrijven in de Biesbosch krijgen zo’n doosje met 30 fraai geïllustreerde verhalen. Zo kunnen zij deze verhalen doorgeven aan bezoekers.

Film door arendsogen
Daarnaast is op deze drie data nog een primeur: een gloednieuwe korte film: De Biesbosch door Arendsogen. De film neemt de kijker mee door alle seizoenen met in de hoofdrol de visarend en met een mooie bijrol voor de zeearend. In 15 minuten laat de film zowel boven als onder water zien hoe belangrijk het zoetwatergetijdensysteem is voor allerlei soorten planten en dieren.

Bron: Staatsbosbeheer