Minister Bruins Slot waardeert resultaten regio deal Drechtsteden Gorinchem

DRECHTSTEDEN – Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bracht maandag een werkbezoek aan de Drechtsteden-regio. Doel van dit werkbezoek was om met eigen ogen te zien welke verbeteringen door de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem zijn ingezet.

Haar ontvangst startte bij Bolidt Innovation Center in Hendrik-Ido-Ambacht door onder andere commissaris van de Koning Jaap Smit, burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff, ook regiovoorzitter, vicevoorzitter André Flach en burgemeester van Gorinchem Reinie Melissant. Daarna ging zij aan boord van Veerdienst 3 voor een tocht langs de oevers van de Noord om een beeld te krijgen van de herinrichting hiervan. Ook ging ze in gesprek met bestuurders, inwoners en ondernemers die ieder hun eigen ervaringen met de resultaten van de Regio Deal deelden.

Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio’s die tijdens de vorige kabinetsperiode een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem was met € 22,5 miljoen destijds één van de grootste. Het bedrag is door de provincie, de gemeente Gorinchem en Drechtsteden-gemeenten verdubbeld. Minister Bruins Slot: “Ik ben onder de indruk van hoe er uitwerking wordt gegeven aan de Regio Deal in regio Drechtsteden en Gorinchem. Onder andere door het verbinden van de arbeidsmarkt aan het onderwijs en het stimuleren van innovatie.”  

In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet. Doel is om de publiek private samenwerkingsverbanden te versterken en daarmee de regionale economische kansen te benutten. Smart Delta Drechtsteden wil opnieuw inzetten op het binnenhalen van de Regio Deal. Regiovoorzitter Wouter Kolff: “Onze regio is uniek. In tijden van een stijgende zeewaterspiegel heeft de Drechtsteden de kennis en ervaring om wereldwijd oplossingen te bieden. Desondanks ligt er een flinke opgave met betrekking tot de verbetering van de brede welvaart in combinatie met leefbaarheid en veiligheid. We hebben de kracht om de ‘overdruk’ van de Randstad op te pakken als het gaat om wonen, bereikbaarheid en economie. Investeren in ‘human capital door aan te sluiten bij de historische identiteit als delta/maakindustrie is daarvoor richting de toekomst van belang.”