ZWIJNDRECHT – Het voormalig Schokbeton/Loveld-terrein aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht is definitief verkocht. Donderdag 26 november 2020 werd het koopcontract ondertekend door wethouder Tycho Jansen en Nautisch Maritiem Zwijndrecht Beheer BV, een consortium van nautische bedrijven waaronder de Swets Group en projectontwikkelaar FRED Real Estate Developers. Met de verkoop verwezenlijken deze partijen de gezamenlijke ambitie dit gebied te ontwikkelen tot een nautisch maritiem cluster met ruimte voor maritieme bedrijvigheid. De herontwikkeling kan nu van start gaan en zal recht doen aan het maritieme karakter van de regio en Zwijndrecht.

Het terrein kwam braak te liggen na het faillissement van Loveld/Schokbeton in 2016. Het is een unieke en zeer strategisch gelegen locatie met een bijzondere historie. De raad van Zwijndrecht heeft hierbij passende uitgangspunten geformuleerd waar de herontwikkeling van dit terrein aan moet voldoen. Samen met initiatiefnemers en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) heeft de gemeente Zwijndrecht een intensief traject doorlopen om samen de potenties van het gebied te verwezenlijken.

In het plan dat dient als basis voor de verkoop, komen alle uitgangspunten samen. Zo is er ruimte voor watergebonden gebruik en maritieme maakindustrie, waar laag- tot hoogopgeleid personeel op locatie aan het werk gaat. De bedrijven die zullen worden samengebracht door de initiatiefnemers, slaan een verbinding tussen de maritieme bedrijvigheid en het lokaal en regionaal onderwijs, gericht op innovatie en ontwikkeling.

Wethouder Jansen: “Een krachtig Zwijndrecht ontwikkelen we niet alleen door of vanuit de gemeente. Daar hebben we ook de steun van ondernemers zoals Maurice Swets en Gerard Deen bij nodig, die lef hebben getoond door partijen van binnen en buiten het eigen maritieme netwerk samen te brengen. Uit die contacten wordt nu een enorme versterking voor dit terrein en voor maritiem Zwijndrecht gerealiseerd. De koop is definitief en de ontwikkeling kan van start gaan. Ik wens allen veel succes bij de volgende stappen!

Maurice Swets (Swets Group): ‘’Oprichter van diverse nautische ondernemingen en al jarenlang marktleider op het gebied van personele dienstverlening in de maritieme sector en exploitant van diverse veerverbindingen in de Benelux, waaronder De Waterbus in Antwerpen. Met de winst van de concessie van Waterbus Nederland, welke 1 januari 2022 van start gaat, zal op dit terrein tevens de nacht ligplaats en het nieuwe kantoorpand van Waterbus Nederland worden gevestigd. Deze unieke locatie biedt de maritieme sector en Swets Group een thuishaven die past bij de kernwaarden en ambities van Zwijndrecht en omgeving.”

Roeland Voerman (FRED Real Estate Developers): ‘’Als vastgoedbedrijf sluit de ontwikkeling van dit gebied naadloos aan bij onze ambitie om bestaande locaties en vastgoed op een bijzondere manier te herpositioneren. Het terrein heeft een rijke historie. Het is dan ook een geweldige uitdaging om het monumentale kantoor, de bedrijfspanden, het terrein en de havens aan te passen en klaar te maken voor een duurzame toekomst’’.

Foto: Cees van der Wal