Levensloopbestendig wonen in Walburg

ZWIJNDRECHT- De locatie van het voormalige kantoor van de Rabobank aan de Beneluxlaan 5 krijgt een nieuwe bestemming. IDBB Vastgoed B.V. wil op deze plek 56 levensloopbestendige gestapelde seniorenwoningen bouwen volgens een voor Zwijndrecht uniek concept. Met winkelcentrum Walburg, de markt en andere voorzieningen op loopafstand is dit een perfecte locatie voor dit concept.

Het voormalige bankgebouw staat al jarenlang nagenoeg leeg en biedt daardoor een rommelige, verpauperde uitstraling. De gemeente was al lange tijd op zoek naar een partij die deze locatie wil her-ontwikkelen en een functie wil geven die past in deze woonomgeving en meerwaarde biedt voor Zwijndrecht. Het concept van IDBB Vastgoed B.V. komt overeen met de wensen van de gemeente.

Woningen voorzien van alle comfort en slimme techniek
Alle woningen, de algemene en gemeenschappelijke ruimtes en het buitenterrein worden zodanig ontworpen dat bewoners hier stijlvol en comfortabel kunnen blijven wonen, ook wanneer hun levensomstandigheden veranderen door ouderdom of ziekte.
Zo zijn de woningen volledig rolstoeltoegankelijk en worden toilet, keuken en badkamer uitgevoerd met verstelbare voorzieningen en speciale aangepaste handgrepen. Ook is er gedacht aan toepassing van slimme techniek zoals flexibele draadloze bedieningsschakelaars. In de plint van het gebouw komen bergingen en een scootmobielparking voor bewoners. Daarnaast is er ruimte voor een gezamenlijke living met huiskamer en uitnodigende open keuken, een gastenstudio, fitness en bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Het complex is zeer energiezuinig en wordt gasloos uitgevoerd.

Direct omwonenden betrokken bij planvorming
Bij de voorbereidingen van de plannen heeft de ontwikkelaar veel aandacht besteed aan het betrekken van de direct omwonenden van de Europaweg, Vlaamsestraat en Waalsestraat. Tijdens meerdere bijeenkomsten met een afvaardiging van omwonenden zijn ideeën opgehaald en diverse modellen bekeken. Het resultaat is een ontwerp voor een transparant complex in duurzame materialen dat trapsgewijs oploopt naar 7 lagen. Het complex wordt omgeven door een groene, voor iedereen toegankelijke buitenruimte. Bestaande, grote bomen worden waar mogelijk behouden en er worden klimaatadaptieve maatregelen toegepast.

Wethouder blij met gesprekken ontwikkelaar en omwonenden
Wethouder Jos Huizinga (Bouwen) is ingenomen met het initiatief van de ontwikkelaar om de omwonenden al in een vroeg stadium bij de plannen te betrekken. “Dit past helemaal bij de manier die, zodra de Omgevingswet van kracht wordt, gemeengoed zal zijn. Het is mooi om te zien dat ontwikkelaar en omwonenden op deze manier met elkaar in gesprek zijn geweest en samen tot dit ontwerp zijn gekomen dat goed in de omgeving past.”

Om het beoogde plan te kunnen realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het wettelijk vooroverleg is inmiddels positief afgesloten. Het college heeft besloten het ontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen en voor verdere besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen.