Leergeld Drechtsteden bezorgt 130 laptops bij kinderen

STREEKNIEUWS – Ook in deze indringende periode heeft elk kind recht op onderwijs. Toen vanaf 16 maart de scholen dicht gingen vanwege het coronavirus, moesten leerlingen thuis lessen volgen via internet. Hiervoor is apparatuur nodig en toegang tot snel internet. Dit is er niet in elk gezin. Juist gezinnen met een laag inkomen, die gebruik maken van leergeld, lopen het risico een leerachterstand op te lopen. Daarom heeft Leergeld Drechtsteden veel moeite gedaan om ook in deze gezinnen voldoende laptops te krijgen. Deze mooie klus is geklaard door samenwerking van gemeenten, scholen, Dordtse Computer Handel en de landelijke Leergeld Leergeldorganisatie.

In samenwerking met de 7 drechtstedengemeenten is door Leergeld geïnventariseerd welke basisscholen niet voldoende laptops hadden voor hun leerlingen. De scholen konden vervolgens namens hun leerlingen een aanvraag doen bij Leergeld Drechtsteden. Er kwamen heel wat aanvragen binnen waarvan er tot op heden 123 ingewilligd zijn. Enkele kinderen moeten hun laptop nog krijgen.

Het was een hele klus om zoveel betaalbare laptops in korte tijd te verzamelen. In eerste instantie werden alle winkels in de regio afgestruind en werd alles opgekocht wat beschikbaar was, maar al snel vonden Leergeld Drechtsteden en Dordtse Computer Handel elkaar. Het bedrijf leverde zowel nieuwe als referbished laptops.

Was er nog iets anders dan gewoon? Normaal is er via Leergeld geen budget om laptops voor kinderen op het basisonderwijs te financieren, maar in samenwerking met Leergeld Nederland werd het budget uit een lopend project omgezet naar “thuis leren”, waardoor per direct € 52.000 beschikbaar kwam. Het mooie aan het project is dat de kinderen de laptops mogen houden, zodat ze er ook de komende jaren nog plezier van kunnen hebben.

Ook kinderen op het voortgezet onderwijs of hoger kunnen t/m het gehele jaar waarin ze 18 worden bij Leergeld terecht voor een laptop. Die aanvragen worden individueel behandeld. Een aanvraag kan gedaan worden via de website www.leergelddrechtsteden.nl. Kinderen in Dordrecht kunnen een laptop kopen met de Dordtpas. Maar ook voor hen is het wel slim eerst contact op te nemen, omdat Leergeld het budget op de Dordtpas kan verhogen.