Laura Kroes en Evert Jan van de Mheen ontvangen Onderscheiding bij afscheid

De raadsleden Laura Kroes (GroenLinks) en Evert Jan van de Mheen (CDA) zijn dinsdagavond 29 maart 2022 bij hun afscheid van de gemeenteraad van Zwijndrecht benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De vertrekkende fractievoorzitters kregen de Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Hein van der Loo opgespeld. Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van negen raadsleden en twee raadscommissieleden.

Vastberadenheid
Burgemeester Hein van der Loo prees de vastberadenheid van Laura Kroes, waarmee zij zich inzette voor Zwijndrecht. Ze kwam in 2010 in de gemeenteraad en zette zich de afgelopen jaren met name in voor de transitie van de jeugdzorg, voor jongeren, voor groen en duurzaamheid. Kenmerkend was haar strijd tegen armoede. Burgemeester Van der Loo: “We gaan Laura’s bevlogenheid en strijdbaarheid in de gemeenteraad missen. Zwijndrechtenaren die opgroeien in armoede, daar maakte ze zich zorgen om en dat wilde ze veranderen. Laura heeft zich ervoor ingezet dat mensen betaalbaar kunnen wonen. Dat iedereen in Zwijndrecht kan meedoen.”

Wederzijds begrip
Evert Jan van de Mheen zat sinds 2010 in de gemeenteraad en werd in 2014 fractievoorzitter van het CDA. Kenmerkend voor Van de Mheen is zijn streven naar wederzijds begrip. Burgemeester Van der Loo: “Evert Jan zoekt altijd de verbinding. Hij heeft zich ingezet voor een beter, mooier en vooral krachtiger Zwijndrecht. Dat doet hij door midden in de samenleving te staan, dicht bij de mensen en met begrip voor verschillende standpunten. We zullen de ervaring en kennis van Evert Jan enorm missen.”

Naast Kroes en Van de Mheen werd er ook afscheid genomen van de raadsleden Martijn Bosman, Wilco Lubberink en Marcel van Wingerden (allen Algemeen Belang Zwijndrecht), Mirjam Slobbe-Voogt (CDA), Gerjan Bossenbroek (ChristenUnie-SGP), Frank Trijsburg (D66), Ron Bijl (VVD) en de raadscommissieleden Iekje Berg (CDA) en John Struijs (ZPP). In het bijzijn van familie en vrienden werden ook zij toegesproken door de fractievoorzitters en de burgemeester.