Museum werkt aan tentoonstelling over uitbundige en veelzijdige liefde anno nu

Vera Gulikers, The Model (Hush and Hurl). Foto Peter Cox.

DORDRECHT  – Onder de titel ‘KISS MY SOULHemelse & Aardse Liefde in de Hedendaagse Kunst’ werkt het Dordrechts Museum aan een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw, uitbundig en met een warm kloppend hart. Van lichaamslust tot moederliefde, van liefdesverdriet tot ouderliefde, van broederliefde tot liefdesrouw. De groepstentoonstelling opent op 15 oktober en biedt een mix van internationaal bekende kunstenaars zoals Marlene Dumas en Tracey Emin, naast aanstormend talent zoals Tanja Ritterbex en Charlott Weise.

Bron van inspiratie voor de tentoonstelling is het schilderij ‘De Hemelse en Aardse Liefde’(1850) van Ary Scheffer, een publieksfavoriet uit de collectie van het Dordrechts Museum. Het werk van Scheffer toont de liefde als tweegezicht, geestelijk versus lichamelijk. KISS MY SOUL laat zien hoe de liefde in de 21ste eeuw wordt verbeeld met vele nuances tússen hemel en aarde: vrij van rolpatronen, in een regenboog van hartstochten. KISS MY SOUL maakt het veranderende en dynamische karakter van de liefde zichtbaar.

Primeurs
De tentoonstelling brengt diverse primeurs. Zo wordt voor het eerst in Nederland een museale selectie getoond van het werk van Kalliopi Lemos, bekend van haar monumentale sculptuur ‘De Vlecht’ (2021) in het centrum van Rotterdam. KISS MY SOUL combineert sculpturen van Lemos met collages, tekeningen en schilderijen. Een reuzenketting slingert zich straks als vleesetende plant over de vloer: even verleidelijk als vervaarlijk. Een andere primeur is een serie van drie werken van Marlene Dumas. Zij schildert het najagen van liefde en schoonheid, als een schaduwspel van maker, muze en model. De drie schilderijen hingen tijdens de laatste Biënnale van Venetië in het Palazzo Grassi en komen nu samen voor het eerst naar Nederland.

Eigen collectie
Daarnaast zijn er verschillende nieuwe aankopen van het Dordrechts Museum te zien zoals een schilderij van Tanja Ritterbex en tekeningen van Paul van der Eerden en Romy Muijrers. Ook het monumentale ‘Huwelijksportret’ van Johan de Witt en Wendela Bicker dat het museum recent van Natasja Kensmil verwierf, krijgt een centrale plaats.

Liefdeslandschap
Aan de hand van zes hoofdstukken over de liefde loopt de bezoeker straks door het hedendaagse liefdeslandschap. De groepstentoonstelling toont werken uit de collectie van het museum én internationale bruiklenen van toonaangevende kunstenaars en biedt zowel een veelzijdig beeld van de liefde als van de kunst in de 21ste eeuw.

Deelnemende kunstenaars
Sadik Kwaish Alfraji, Gijs Assmann, Melanie Bonajo, Marlene Dumas, Paul van der Eerden & Romy Muijrers, Tracey Emin, Hadassah Emmerich, Ferdi, Vera Gulikers, Andrea Eva Györi , Raquel van Haver, Natasja Kensmil, Bas Kosters, Juul Kraijer, Kalliopi Lemos, Kim van Norren, Navid Nuur, Femmy Otten, Kevin Osepa, Tanja Ritterbex, Maria Roosen, Charlotte Schleiffert, Koes Staassen, Lily van der Stokker, Koen Taselaar, Emma Talbot, Helen Verhoeven, Henk Visch, Charlott Weise, Ina van Zyl.

Info
Tentoonstelling: KISS MY SOUL, Hemelse & Aardse Liefde in de Hedendaagse Kunst
Periode:  van 15 oktober 2023 tot 3 maart 2024
Locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40 in Dordrecht

Bron: Dordrechts Museum