Krapte banenmarkt ICT-sector onverminderd groot

DRECHTSTEDEN – Sinds 2023 neemt het aantal vacatures in de ICT weer toe in de Drechtsteden. Vanwege de digitaliseringstrend zijn steeds meer sectoren juist afhankelijk van ICT-personeel. Tegelijkertijd zijn er nauwelijks werkzoekenden op zoek naar een ICT-baan. Dit meldt UWV.

Vraag naar ICT’ers stijgt weer en maar weinig werkzoekenden
UWV raamt periodiek de omvang van de totale vacaturemarkt. Het aantal openstaande vacatures in arbeidsmarktregio Drechtsteden nam wat af. Er stonden in het derde kwartaal van 2023 1,9% minder vacatures open dan een jaar eerder. In de ICT was juist sprake van een stijging in vacatures met 9,1%. Het aantal WW’ers op zoek naar ICT-banen nam aan de andere kant amper toe. Hierdoor is de arbeidsmarkt voor ICT nog steeds zeer krap. De figuur hierna brengt dit duidelijk in beeld. Werkgevers zijn veel op zoek naar softwareontwikkelaars, programmeurs & developers ICT en ICT-servicedeskmedewerkers.

Krapte op de arbeidsmarkt in de ICT-sector: helft ontstane vacatures moeilijk vervulbaar
UWV heeft eind 2023 een landelijk onderzoek onder ruim 4.000 werkgevers uitgevoerd, waarbij ook werkgevers in de sector ICT zijn bevraagd. Werkgevers in de sector ICT gaven aan dat ruim de helft van de ontstane vacatures in hun sector moeilijk vervulbaar was.

Voor 2024 verwacht 68% van de werkgevers dat de situatie bij het vervullen van hun vacatures gelijk blijft en 15% van hen verwacht dat vacatures vervullen moeilijker wordt. De meest voorkomende redenen waarom ICT-werkgevers vacatures moeilijk vervulbaar vonden in 2023 zijn ‘te weinig reacties’ en ‘in onvoldoende mate aanwezig zijn van benodigde vaardigheden’ (82% en 78% van de werkgevers). Ook noemden zij ‘onvoldoende vakkennis’ en ‘ontbreken werkervaring’ vaak (67% en 57%).

Toenemend belang ICT’ers door digitalisering
Digitalisering is één van de oplossingen voor de algemene krapte op de arbeidsmarkt, omdat het tekort aan personeel afneemt als werkgevers minder werknemers nodig hebben voor hun productie en dienstverlening. Daarom neemt het belang van ICT’ers alleen maar toe in de toekomst. Het interesseren van studie- en beroepenkiezers voor ICT-beroepen is dan ook essentieel om de krapte en de uitdagingen op de arbeidsmarkt in de toekomst te kunnen aanpakken.

Bron: UWV