ZWIJNDRECHT – Zaterdag 12 december 2020 heeft de Christelijke Harmonievereniging Het Geklank des Konings uit Zwijndrecht ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging de Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Hein van der Loo reikte de onderscheiding uit aan het bestuur van de Zwijndrechtse vereniging.

De Koninklijke Erepenning is een bijzondere onderscheiding die alleen door de Koning toegekend kan worden. Het ereteken symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de Christelijke Harmonievereniging in Zwijndrecht. Het Geklank des Konings is de tweede vereniging in de gemeente, die de Koninklijke Erepenning ontvangt, sinds de invoering van de eervolle onderscheiding in 1980. In 2019 ontving Gymnastiekvereniging O&O de onderscheiding.

Erepenning

Burgemeester Van der Loo reikte de Erepenning uit aan het bestuur in de Bethelkerk, waar een deel van het harmonie-orkest aanwezig was voor de opname voor de kerkdienst op kerstavond. “Het Geklank des Konings is diep geworteld in de Zwijndrechtse samenleving. Niet weg te denken. Ooit opgericht door een groep tuinders en knechten. De vereniging is uitgegroeid tot een bloeiende harmonie die al een eeuw lang klank en kleur geeft aan talloze bijeenkomsten, zoals de aubade op Koningsdag, Dodenherdenking, de Avondvierdaagse, de Volkskerstzang en verschillende kerkdiensten. En niet te vergeten de honderden optredens en schoolconcerten in Zwijndrecht en omgeving. Het Geklank is van grote waarde voor Zwijndrecht. Een schoolvoorbeeld van een harmonie die midden in de samenleving staat. Een vereniging waar we met elkaar heel trots op mogen zijn.”

Mijlpaal

De Koninklijke Erepenning zou aanvankelijk worden uitgereikt bij het jubileumconcert op 21 november, maar vanwege de situatie met COVID-19 kon dat concert niet doorgaan. Wanneer de omstandigheden het toelaten, zal de vereniging in het komende jaar alsnog muzikaal stilstaan bij deze bijzondere mijlpaal.