Kinderen van De Rank leren in de praktijk

HEERJANSDAM – Sinds vorig jaar heeft christelijk kindcentrum De Rank in Heerjansdam, onderdeel van PIT kinderopvang & onderwijs, een eigen tuintje bij Volkstuinvereniging Ons Genoegen in Heerjansdam. Vanwege corona waren tot voorkort niet veel activiteiten op die plek, maar nu het weer kan, zijn de kinderen, met inachtneming van de coronarichtlijnen, in actie op ‘hun’ stukje grond. Zo leren ze op een praktische manier alles over groeien en bloeien.

De Rank ontwikkelt de talenten van de kinderen met De Noordwijkse Methode, een innovatieve onderwijsvorm van peuter tot puber. In het onderwijs krijgen de kinderen ‘s ochtends les in taal, lezen en rekenen van hun eigen leerkracht. ‘s Middags gaan ze met specialisten aan de hand van het thema in vakateliers aan de slag. Er wordt gewerkt aan de hand van thema’s. Op dit moment is dat voeding en gezondheid. “Een mooie aanleiding om met groep 7 naar onze tuin te gaan en daar een praktijkles te geven,” vertelt directeur Anneke van de Pol van kindcentrum De Rank.

De kinderen begonnen met schoffelen en daarna gingen de eerste aardappelen de grond in. Iedereen had handschoenen aan, want er kwamen allerlei beestjes uit de grond gekropen. De kinderen van De Rank werden hartelijk verwelkomd door andere tuinders. Van een van hen kregen ze een zakje zaden en van een ander kregen ze allemaal een tomatenplantje. “Het plan is om in de toekomst regelmatig naar de tuin te gaan, ook met de andere groepen. In onze tuin staat ook een kasje waar we straks allerlei zaden gaan kweken. Hoe mooi zou het zijn als we straks aardappelen, tomaten en aardbeien uit eigen tuin kunnen eten? In de tuin leren kinderen in de praktijk, ze bewegen, snuiven de frisse buitenlucht op en kunnen op termijn wat gezonde en door hen zelfgekweekte voeding eten. Een unieke combinatie,” aldus Anneke van de Pol.