Kinderen in de Drechtsteden krijgen eigen lokale krant

foto Linda met krant

 DRECHTSTEDEN – Vanaf januari 2020 ontvangen alle kinderen in de groepen 5 tot en met 8 in de Drechtsteden hun eigen lokale kinderkrant: Jong078. De krant is voor kinderen erg leuk om te lezen, maar streeft ook belangrijke doelen na. Initiatiefnemer Linda te Veldhuis, woonachtig in Zwijndrecht, is enthousiast over de voorbereidingen: “Jong078 gaat kinderen leesplezier geven, dat geloof ik zeker. Ik kijk nu al erg uit naar de komst van de eerste editie!”

Verspreid op scholen
De krant wordt maandelijks verspreid via de basisscholen en openbare gelegenheden, zodat Jong078 voor alle kinderen beschikbaar en bereikbaar is. Onderwerpen in de krant zijn bijvoorbeeld: sport, cultuur, toekomst, klimaat, beroepen, techniek, natuur en media maar bijvoorbeeld ook problemen waar kinderen mee in aanraking kunnen komen, zoals verslaving of ziekte. Er komen geen advertenties in, alleen artikelen. Met opdrachten in de krant kunnen de leerlingen en leerkrachten in de praktijk aan de slag.

Meerdere doelen
De doelstellingen van Jong078 zijn kinderen stimuleren om beter en met meer plezier te gaan lezen, op een leuke manier een bijdrage leveren aan hun taalontwikkeling, hen meer betrekken bij hun woonplaats en een bijdrage leveren aan de meningsvorming van kinderen.

Uniek
De kinderkrant is uniek omdat deze lokaal nieuws brengt, professioneel gemaakt door volwassenen. Kinderen denken en werken mee. Een lokale kinderkrant als deze bestaat nu alleen in Rotterdam: Jong010. Linda te Veldhuis: “Het idee voor de kinderkrant van de Drechtsteden is ontstaan door het succes van de Rotterdamse kinderkrant, speciaal voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en gestart in 2010. Inmiddels heeft Jong010 een oplage van maandelijks 40.000 kranten, waarmee de krant alle kinderen in heel Rotterdam bereikt.”

Leesplezier
“Met het uitgeven van Jong078 komen meerdere passies van mij samen: schrijven, lezen, meningen van kinderen én onze regio. Als kind hield ik ontzettend van lezen, tot grote vreugde van mijn ouders die een boekhandel hadden. Helaas beleeft niet ieder kind zoveel leesplezier, terwijl het zo belangrijk is om goede leesvaardigheden te hebben. Ik vind het erg mooi om kinderen meer leesplezier te gaan geven. In mijn baan als Communications Coordinator heb ik ruime ervaring opgedaan met schrijven en redactie,” vertelt Linda te Veldhuis. “Verder ontmoet ik voor mijn vrijwilligerswerk als schoolgids veel kinderen uit de regio tijdens praktijklessen in de natuur. Ik verwonder me dan altijd over hun kijk op zaken. Dit jaar ben ik in de leer bij de Rotterdamse editie, om vervolgens vanaf januari 2020 in de regio Drechtsteden de kinderkrant te gaan verspreiden. Ik hoop van harte dat dit gaat lukken!” 

Regio Drechtsteden
De bedoeling is dat Jong078 per januari 2020 gaat verschijnen in de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.