Kindercardiologie in de regio mogelijk dankzij kinderarts Onno Graafland

SLIEDRECHT – Dankzij kinderarts Onno Graafland kunnen kinderen met verschijnselen die kunnen duiden op een hartaandoening nu ook terecht in het Albert Schweitzer ziekenhuis. De arts is gespecialiseerd in hartafwijkingen bij kinderen en houdt iedere vrijdag spreekuur in Sliedrecht.

Voorheen moesten kinderen uit de regio naar het Erasmus MC voor onderzoeken aan het hart, omdat kindercardiologie alleen in academische ziekenhuizen werd beoefend. Het Albert Schweitzer ziekenhuis geeft nu gehoor aan de oproep om kindercardiologie makkelijk en snel bereikbaar te maken voor iedereen. “Ik heb die boeiende taak op me genomen”, aldus Graafland.

Dankzij de Cardex-opleiding kan hij bij kinderen een eerste consult verrichten en onderzoek doen. Graafland: “Alles gebeurt in nauwe samenwerking en overleg met het Erasmus MC. Zodra er maar een beetje aanleiding is of twijfel, verwijs ik alsnog door.”

De tekst gaat door onder de video.

Uitbreiding naar Dordrecht

Iedere vrijdag houdt Graafland nu in Sliedrecht zijn kindercardiologisch spreekuur. Hier is de juiste apparatuur aanwezig om onderzoeken bij kinderen uit te voeren. De bedoeling is dat dit volgend jaar ook in Dordrecht mogelijk wordt, als ook daar onderzoeksapparatuur beschikbaar kan worden gesteld.

De patiëntjes die bij de kinderarts langsgaan, zijn doorverwezen door een huisarts of een consultatiebureau. “In de meeste gevallen is er gelukkig niets aan de hand en gaat het erom dat we een cardiologische oorzaak uitsluiten”, aldus Graafland. “Daarvoor hoeven kinderen en hun ouders nu niet meer de reis te maken naar het grote medische centrum in Rotterdam. Als je hebt gehoord dat er misschien iets met het hart van je kind aan de hand is, dan is dat meteen heel beladen, ook als het alleen uit voorzorg is.”

Hartecho

De hartecho is het belangrijkste onderzoek waarmee het functioneren van het hart in detail kan worden bekeken en afwijkingen kunnen worden geconstateerd. Maar er zijn ook ECG-onderzoeken bij kinderen mogelijk, evenals 24-uursregistraties (de zogeheten Holtertest) en het beoordelen van hartfilmpjes. Drie polikliniekassistentes van kindergeneeskunde zijn gelijktijdig met Graafland extra opgeleid om ondersteunende cardiologische taken te verrichten.