Kinderzang vanaf toren Grote Kerk markeert 250 jaar psalmen van 1773

DORDRECHT – Met een bijzonder concert vanaf de toren van de Grote Kerk wordt op vrijdag 22 september aandacht gegeven aan de psalmen van 1773. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat deze nog steeds gebruikte psalmberijming werd ingevoerd.

Tientallen kinderen zullen ’s middags onder begeleiding van de kerkklokken (beiaard) vanuit de toren de voor velen bekende psalmen zingen. De kinderen staan op de toren en op de kleine torentrans. Voor het concert werken Dordtse reformatorische scholen samen met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. De activiteit wordt ondersteund door het Reformatie Instituut Dordrecht (RID). In de avond zal de beiaardier een concert geven met opnieuw de psalmen in de hoofdrol. Daarna worden psalmen in Hebreeuwse/Joodse versies gebracht, uitgevoerd door het Dordtse Ivrietkoor ‘Al Naharot’, onder begeleiding van Joodse musici. Verder zijn er bewerkingen van de psalmen van Boudewijn Zwart op kistorgel en Lydia Zwart op kamerbeiaard te beluisteren.

De berijming van 1773
Voor de psalmberijming van 1773 zong men in ons land de berijming van een moeizame vertaling uit een Frans psalmboek. Men wilde daar van af om het lastig zingbaar was en ook te langzaam werd gezongen. Daar moest een nieuwe bundel verandering in brengen. Op 2 juli 1773 werd deze aan de Staten Generaal gepresenteerd die hiervoor ook opdracht had gegeven. Vandaar dat dit ook wel de staatsberijming heette. De berijming van 1773 bleef de standaard tot 1973 toen er weer een nieuwe berijming werd opgenomen in het Liedboek voor Kerken. In bepaalde kringen, zoals de bevindelijk-gereformeerde kerken, wordt de 1773 versie echter nog steeds gezongen.

Info
250 jaar psalmberijming 1773.
De tijden van aanvang zijn als volgt:
13.30 – 14.30 uur: Kinderzang vanuit de toren
19.00 – 19.30 uur: Beiaardconcert door Boudewijn Zwart
20.00 – 21.00 uur: Torenhalconcert, m.m.v. Ivrietkoor Al Naharot (Dordrecht)
Alle activiteiten vinden plaats bij de Grote Kerk. De toegang is gratis.

Bron: Johan Bregman