Jubileumexpositie Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum toont kwart eeuw verzamelen met passie en verstand

STREEKNIEUWS – Dordrechts Museum, het museum van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, wordt gedragen door vriendschap. De nieuwe tentoonstelling Vriendschap Verrijktbrengt voor één keer de belangrijke aanwinsten bij elkaar die het museum heeft kunnen verwerven mede door de royale steun van de Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum. De jubileumexpositie is een goede weerspiegeling van het verzamelbeleid van het Dordrechts Museum. De veelzijdigheid van de werken en de grote namen die er te zien zijn, maakt Vriendschap Verrijkttot een unieke tentoonstelling. Te zien van 21 juni tot en met 13 oktober.

“Als bedrijfsleven hebben we de plicht om zo’n mooi museum blijvend te ondersteunen”, stelt voorzitter Ben Knüppe.
De Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum zijn vrienden en ambassadeurs van het museum. De stichting is 25 jaar geleden opgericht om de collectie van het Dordrechts Museum te versterken door aankopen financieel te ondersteunen. Zij werken samen bij speciale acties met de Vereniging Dordrechts Museum.

Oude en moderne kunst
Het moderne en abstracte werk Winter van Edgar Fernhout was het eerste aangekochte werk van de Bedrijfsvrienden. De nieuwste aankoop door de stichting is het Van Beveren familieportret, een zeldzaam tafereel van vóór de Beeldenstorm dat in april 2019 aan de collectie is toegevoegd. Het schilderij keerde na bijna vijf eeuwen weer terug in Dordrecht. 

Dordrecht
Dordrecht heeft vele gezichten. Kunstenaars uit binnen– en buitenland hielden van de schilderachtige stad, het zicht vanaf het water, het fraaie silhouet van de Grote Kerk en de bedrijvigheid op de rivieren. Van Goyen, Jongkind, Boudin, het is een feest der herkenning.
De Bedrijfsvrienden zijn met hart en ziel verbonden aan Dordrecht, de keuze van Dordtse Meesters is dan ook een goede aanvulling op de museumcollectie. Werken van Dordtse kunstenaars als Aelbert Cuyp, Aert Schouman en Abraham van Strij heeft het museum kunnen verwerven mede dankzij de stichting.

Grote variëteit
De wisselwerking tussen traditie en vernieuwing is altijd de grote constante kracht van de collectie geweest. De steun aan het schilderij Zonder Titel van René Daniëls onderstreept de erkenning van de blijvende vernieuwende kracht van de schilderkunst. Maar de tentoonstelling toont meer dan alleen schilderkunst. Zo is er ook een vergulde dekselbokaal van de Wijnkopersbroederschap uit 1582 en een 318-delig Dordts huwelijksservies uit 1792 te zien.

Internationale aanwinst verwacht
Een goede collectie is een levende collectie. De collectie is sinds de oprichting van het museum in 1842 in omvang en kwaliteit gegroeid en krijgt steeds meer diepgang en reliëf. Sinds enkele jaren plaatst het museum de eigen collectie ook meer in internationaal perspectief. Schilderkunst kent immers geen landsgrenzen. De Bedrijfsvrienden steunen dit streven van harte. Daarom wordt in samenwerking met Vereniging Dordrechts Museum, Vereniging Rembrandt, Het Mondriaan Fonds en crowdfunding zeer binnenkort een aankoop van internationale allure verwacht, Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid van de bekende Britse kunstschilder Thomas Gainsborough.