Ingrijpende maatregelen tegen opmars coronavirus

Vanavond heeft in een persconferentie premier Mark Rutte nieuwe ingrijpende maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

De maatregelen gelden in ieder geval voor twee weken en gaan in per woensdagavond 22.00.  Ook zal er volgens de premier strenger worden gehandhaafd op het naleven van de regels.

Winkels moeten om 20:00 uur dicht

Alle winkels moeten om 20.00 hun deuren sluiten met uitzondering van de supermarkten. Na die tijd mag er echter geen alcohol meer worden verkocht en is het gebruik van alcohol op straat na dat tijdstip verboden. Supermarkten moeten een actief deurbeleid gaan voeren zodat niet te veel mensen gelijktijdig in de winkel aanwezig zijn en dienen er zelf voor te zorgen dat klanten schoongemaakte mandjes en karretjes krijgen.

Maximaal 3 personen per dag bij thuisbezoek

In de buitenlucht mogen groepen niet groter zijn dan vier personen en voor thuisbezoek geldt een maximum van drie personen per dag.  In grote zalen zijn maximaal dertig personen toegestaan en dat geldt ook voor de culturele sector mits men anderhalve meter van elkaar kan  blijven. Voor musea en pretparken, waar het publiek in beweging is, verandert niets ten opzichte van de huidige maatregelen. De weekmarkten mogen open blijven. 

Geen teamsport

Alle soorten competitiewedstrijden en alle teamsporten worden stilgelegd. Kinderen tot 18 jaar mogen in teamverband wel blijven sporten. In de buitenlucht mag met maximaal vier personen worden gesport, mits dat veilig op 1,5 meter afstand mogelijk is.  Wedstrijden in het betaald voetbal mogen doorgaan maar uiteraard zonder publiek.

Mondkapjesplicht

Er komt een mondkapjesplicht voor alle publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals winkels,  en voor iedereen boven de 13 jaar. Er wordt door het kabinet hard gewerkt om deze plicht ook  juridisch mogelijk te maken.

Routekaart

Om alle stappen voor het op- en afschalen van maatregelen inzichtelijk te maken heeft het kabinet een zogeheten ‘routekaart’ ontworpen, waarin vier scenario’s worden beschreven met de bijbehorende maatregelen. De scenario’s lopen op van ‘waakzaam’ via ‘zorgelijk’ tot ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Als richtlijn geldt het aantal besmettingen per 100 duizend bewoners. In veel landen zijn dit soort stappenplannen al vrij gebruikelijk.